Kunnskapsgrunnlag og verktøy
Les om kunnskapsgrunnlaget for satsingen og gode verktøy i arbeidet med Gode pasientforløp.
-
Hva er viktig for deg?-dagen 2024
I år markeres Hva er viktig for deg?-dagen torsdag 6. juni. Dagen er en påminnelse til alle som jobber i helsetjenesten om å se hele mennesket – ikke bare sykdommen eller diagnosen. Dagen markes over hele landet og internasjonalt.
-
Scoringsverktøyet MEWS nyttig i kommunehelsetjenesten
Kristin Jeppestøl forsvarte i mars doktorgradsavhandlingen sin om bruk av MEWS i kommunehelsetjenesten. Verktøyet er viktig, men det kan ikke brukes slik det opprinnelig var tenkt. De ansattes kliniske skjønn er helt avgjørende.
-
Hva er viktig for deg?-dagen markeres for tiende gang
Helsepersonell er vant til å se etter sykdom, til å utrede og finne ut hva som feiler personen og til å sette diagnoser. Å snu spørsmålet fra «hva feiler det deg?» til «hva er det som er viktig for deg i ditt liv nå?» er derfor en stor retningsendring.
-
Film om «hva er viktig for deg?» gir håp
Gode pasientforløp har laget film om betydningen av å se hele mennesket. Filmen viser en dialog mellom Marius Strøm Pettersen og psykolog Pia Therese Wiig, og den gir håp om at man kan bli bra etter alvorlig sykdom.
-
Gode råd i arbeidet med målinger
Målinger er viktig i forbedringsarbeid og var tema på både andre og tredje samling i Gode pasientforløps læringsnettverk. Nils-Øivind Offernes, psykologspesialist ved Universitetssykehuset i Oslo, har vært innleder på temaet.
-
Webinar: Hva er viktig for deg?-dagen 2022
9. juni markeres Hva er viktig for deg?-dagen i kommuner og på sykehus over hele landet. Gode pasientforløp arrangerer webinar fra kl. 11:00-12:00.
-
Film om helhetlig pasientforløp i hjemmet
Gode pasientforløp har fått laget film om helhetlig pasientforløp i hjemmet (HPH) og hvordan dette rammeverket gir god oppfølging av brukerne i Surnadal kommune.
-
Samarbeid om skrøpelige eldre – nyttig notat
Professor emeritus Anders Grimsmo utdyper i et notat hvorfor skrøpelige eldre må følges opp og behandles ulikt personer med flere kroniske lidelser.
-
Pasientflyt eller pasientens reise?
Skal et pasientforløp bli godt og personsentrert, er det avgjørende at den delen som handler om pasientens reise får god plass.
-
Hva er viktig for eldre pasienter?
Stipendiat Elin Rogn Nilsen har spurt eldre pasienter hva som er viktig for dem og knyttet dette opp mot personsentrert omsorg.
-
Hva er viktig for deg?-dagen 2021
I år markeres Hva er viktig for deg?-dagen onsdag 9. juni. De viktigste ingrediensene er lokale arrangementer og fargerike buttons. Gode pasientforløp arrangerer også et webinar med gode eksempler, ny forskning og inspirasjon fra utlandet.
-
Å krysse grenser er en sentral del av arbeidet med pasientforløp
For å forbedre overgangene i pasientforløp er personsentrert omsorg helt avgjørende. I dette arbeidet er det mange grenser som må krysses – fra sykehuset til hjemmet og over grenser mellom helsepersonells kunnskap og pasientens kunnskap.
-
Ulik forståelse av pasientmedvirkning
Jannike Dyb Oksavik ved NTNU i Ålesund har fulgt ett av Gode pasientforløps læringsnettverk. Den andre artikkelen i doktorgradsarbeidet hennes handler om hvordan spørsmålet «hva er viktig for deg?» er implementert på ulike nivåer i helsetjenesten.
-
Bestill Hva er viktig for deg?-buttons
Gode pasientforløp står bak den årlige markeringen av Hva er viktig for deg?-dagen i begynnelsen av juni hvert år. Målet er å synliggjøre en viktig retningsendring i helsevesenet. Bestillingsskjema for buttons finner du her.
-
Materiell til Hva er viktig for deg?-dagen i 2024
Hva er viktig for deg?-dagen arrangeres i 2024 torsdag 6. juni. Her finner dere materiell til nedlasting, blant annet buttons, informasjonsskriv, plakater og illustrasjoner.
-
Stiller ungdom spørsmålet «hva er viktig for deg?»
Doktorgradsarbeidet til psykolog Thomas Kristian Tollefsen viser gode resultater ved bruk av Hva er viktig for deg? – et verktøy for å fremme brukermedvirkning i kommunale lavterskeltjenester for ungdom mellom 12 og 23 år.
-
Fire ulike tilnærminger når helsepersonell setter mål sammen med pasienten
Doktorgradsstipendiat Jannike Dyb Oksavik fant at helsepersonell bruker fire ulike tilnærminger for å sette mål i pasientforløpet når de spør pasienten «hva er viktig for deg?».
-
«Hva er viktig for deg?»-spørsmålet – en kompleks prosess
«Hva er viktig for deg?»-spørsmålet kan virke som et enkelt spørsmål, men i praksis er det kompleks prosess som krever kompetanse hos helsepersonell. Evnen til å forstå når, hvor og hvordan spørsmålet kan stilles på riktig måte er avgjørende.
-
Hva er viktig for deg?-dagen 2020 – annerledes, men like viktig
I en krevende tid er det viktigere enn noensinne å stille spørsmålet «hva er viktig for deg? Tirsdag 9. juni kl. 11.30-12.30 inviterer Gode pasientforløp til Hva er viktig for deg?-webinar. Det er ingen påmelding og det er åpent for alle interesserte.
-
Doktorgradsarbeid på Gode pasientforløp
Som en del av doktorgradsarbeidet har Elin Rogn Nilsen sett nærmere på sykepleieres erfaringer med bruk av sjekklister. Sykepleierne som ble intervjuet arbeider i kommuner som har deltatt i læringsnettverk for Gode pasientforløp.
-
Hva er viktig for deg?-dagen markeres for sjette år på rad
På Hva er viktig for deg?-dagen vil helsepersonell over hele landet bære fargerike buttons og stille pasientene dette spørsmålet. Det handler om å se hele mennesket – ikke sykdommen, det som feiler deg og begrensningene.
-
Fastlegenes rolle i gode pasientforløp
Fastlegene har en viktig rolle i arbeidet med å sikre brukernes behov for å møte helhetlige, koordinerte og trygge tjenester, men hvordan oppfatter de kravene om å endre arbeidsform? Det var temaet for masteroppgaven Susanne Monica Prøsch leverte i høst.
-
Hva er viktig for deg?-dagen markeres over hele landet
Onsdag 6. juni markerer helsepersonell over hele landet Hva er viktig for deg?-dagen for femte år på rad. Målet er å oppmuntre til flere gode samtaler mellom de som gir og de som mottar helse- og omsorgstjenester.
-
Lite informasjon ved overføring av eldre pasienter
Avhandlingen til Dagrunn Nåden Dyrstad viser at eldre pasienter i liten grad medvirker i overgangene i pasientforløpet på sykehuset og ved utskriving. Hun disputerte i oktober 2016 ved Universitetet i Stavanger.
-
Hva er viktig for deg-samtalen i Eigersund kommune
Wenche Høghaug, leder for korttidsavdelingen 2 vest i Eigersund kommune, fortalte på nettverkssamlingen i Rogaland om de erfaringene hun og kollegene har med bruken av hva er viktig for deg?-samtaler.
-
Målinger og forbedringsarbeid hører tett sammen
Måling av forbedring er en svært viktig del av forbedringsarbeidet. Forstår man sammenhengen mellom de to – og gjør målingene, så kommer også forbedringene. Målinger gir fokus og energi. De sørger for at ting skjer.
-
Imponerende engasjement for den gode samtalen
Helseansatte i over 130 kommuner og på mange sykehus markerte 6. juni "Hva er viktig for deg?"-dagen for fjerde gang. Det var Norge som satte i gang en bevegelse som nå har spredd seg til over 20 land.
-
Strukturerte pasientforløp på tvers av organisasjoner og tjenestenivå
Et helhetlig pasientforløp starter når pasienten blir syk og avsluttes når han er hjemme igjen og kan gjenoppta sine daglige sysler. Pasientforløpet slutter ikke når pasienten er utskrevet fra sykehuset.
-
Helhetlig pasientforløp i hjemmet
Professor emeritus Anders Grimsmo, NTNU, er en av flere som står bak utviklingsprosjektet Helhetlig pasientforløp i hjemmet (HPH) som ble gjennomført i Midt-Norge i 2009. Grimsmo har også vært en viktig ressurs for Gode pasientforløps læringsnettverk
-
Hva er viktig for deg?
Tirsdag 6. juni markeres Hva er viktig for deg?-dagen av helsepersonell i 130 kommuner og på en rekke sykehus.
-
Endringsledelse krever deg fullt og helt
- Vi skal bygge om båten mens vi seiler og må ta i bruk alle verktøy, sa professor Rudi Kirkhaug ved UiT Norges arktiske universitet i sitt innlegg på den første samlingen i læringsnettverk for Gode pasientforløp i Nordland.