I VG 18. november foreslår helseminister Jan Christian Vestre nye grep for eldreomsorgen i kommunene. Vestre vil utvikle kvalitetsindikatorer for å sammenlikne kommuner med hverandre. Og dersom kvaliteten på omsorgen er for dårlig, så skal staten inn og ta over.

KS er både overrasket og bekymret over helseministerens utspill.

- Dette er et overraskende utspill som vitner om at vi ikke har en helseminister som har tatt helt innover seg realitetene som vil prege Norge i mange år fremover. Jeg ser ikke at det at staten skal gå inn og ta over løser noe som helst. Staten kan blant annet ikke trylle frem flere folk, sier Helgesen.

Kvalitetsindikatorer må være relevante

Vestre sier til VG at han er bekymret over at det er for stor forskjell på kvaliteten i kommunenes omsorgstjenester og lanserer følgende forslag:

  • Utvikle flere kvalitetsindikatorer og samle dem slik at man kan sammenligne kommuner.
  • Få på plass et «nasjonalt dashbord» der alle kan gå inn og se på kvaliteten i hver kommune på en enkel måte.

KS er for gode og relevante kvalitetsindikatorer, først og fremst av hensyn til kommunene selv som ansvarlige for tjenestene. Men – som det står i Nasjonal helse- og samhandlingsplan – det må skje innenfor et samlet rammeverk som samtidig fører til forenkling for tjenestene.

- Hvis statsråden ønsker å gjøre en innsats for å få til bedre kvalitetsmålinger, så bør han sørge for at alle de dataene som kommunene rapporterer inn utnyttes bedre, sier Helgesen.

I dag må kommunene betale hvis det skal gjøres analyser som følge av inntjeningskrav blant annet hos SSB.

- Bedre støtte til kommunene her, gjerne som følge av videreutvikling av de kvalitetsindikatorene som allerede finnes, bør i så fall være en prioritet for statsråden. Det arbeidet går for sakte, sier Helgesen.

Ikke mangel på styring, det er mangel på folk

- Sektoren mangler folk. Det løses ikke om staten overtar ansvaret, sier Helgesen.

Det samlede styringstrykket fra staten er en del av problemet. Det betyr mindre velferd i kommunene.

- Vi må bruke de folka vi har på å gi velferd, ikke til å skrive rapporter. Det binder tid og ressurser, og passer ikke alltid kommunenes – og dermed heller ikke innbyggernes – behov. Staten kan ikke trylle frem de folka som kommunesektoren vil mangle fremover.

- Vi ser «ja, takk» til hjelp fra staten, men kun der staten har forutsetninger og muligheter til å hjelpe til. «Nei, takk» til løsninger som vil gi gapestokk og kommandoer fra myndigheter som sitter langt unna problemene. Det vil heller ikke bidra til rekruttering eller redusert sykefravær å frata ledere i kommunene ansvaret, sier Helgesen.

Snakk med kollegaer på Stortinget

- Arbeiderpartiet på Stortinget varslet nylig at de ville ha en ryddesjau for å gå gjennom forskrifter, lover, krav og pålegg til kommunene. Denne anerkjennelsen av at kommuner trenger handlingsrom for å løse oppgavene og gi innbyggerne gode liv, betydde mye, sier Helgesen.

Helgesen påpeker at vår tids største utfordring er at vi blir flere eldre og færre yngre. Det legger press på helse- og omsorgstjenestene. I disse dager snur kommuner hver stein for å sikre innbyggerne gode velferdstilbud, sier Helgesen.

- Denne utfordringen må vi løse i fellesskap. Vi har alle et ansvar, og helseministeren må ta det øverste ansvaret.

Les mer om behovet for lokalt handlingsrom i kommunesektoren