FoU-rapporter
-
Flere politikere vurderer å slutte som følge av hets og trusler
- Det er nedslående at flere politikere velger å slutte på grunn av hets og hatefulle ytringer. Denne kulturen kan vi faktisk ikke akseptere, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
-
Kostnader ved forebygging vs. gjenoppbygging av kommunal infrastruktur
Rapporten drøfter hvordan offentlige myndigheter vurderer kostnader til gjenoppbygging av offentlig infrastruktur (vann og avløp, veier, bygninger og havneanlegg) etter værrelaterte naturskadehendelser opp mot å gjennomføre forebyggende tiltak.
-
4 av 10 lokalpolitikere har opplevd hat og trusler
43 prosent av norske lokalpolitikere har opplevd hatefulle ytringer eller trusler. Halvparten har vurdert å gi seg i politikken på grunn av dette. 15 prosent har sluttet.
-
Fortsatt store behov for bedre EKOM-infrastruktur i hele landet
Undersøkelser om bredbåndsdekning viser et større behov enn det tildelte midler dekker.
-
Anbefaler samme rettsvern for lokale politikere
KS mener at lokale folkevalgte bør omfattes av det samme rettsvernet mot trusler som nasjonale politikere, slik det blir en anbefalt i en FoU-rapport fra 2020.
-
Samhandling mellom kommuner og helseforetaket i Møre og Romsdal
Ressursmangel og manglende samkjøring preger kommunenes mulighet til å sette dagsorden om hva som er viktig for dem i samhandlingen med helseforetaket i Møre og Romsdal.
-
Økende subsidier til fastlegene blant stadig flere kommuner
Kommunene bruker stadig mer på å subsidiere fastlegeordningen. KS undersøkelse viser at 8 av 10 kommuner subsidierte fastlegeordningen med 520 millioner kroner i 2019 for å rekruttere og beholde fastlegene sine.
-
Potensial i mulighetsrommet i Nav-partnerskapet
Det er potensial for å utnytte partnerskapet mellom kommunene og staten om Nav-kontoret bedre enn i dag. Det viser et FOU-oppdrag Norce Norwegian Research Center , Arbeidsforskningsinstituttet OsloMET og Deloitte har utført for KS.
-
FoU-rapport om redusert kommunale deflator
Konsulentselskapet PwC har på oppdrag fra KS regnet på hvor mye kommuner vil spare på en lavere lønns- og prisvekst. FoU-rapporten viser at effekten er 2,2 milliarder kroner lavere enn regjeringens regnestykke.
-
Tegn på menneskehandel i arbeidslivet
Når arbeidsgiver skaffer bolig, henter arbeidskraft til Norge, utbetaler lønn kontant, isolerer kolleger eller tar kontroll over personlige dokumenter og penger, er det all grunn til å undersøke om det foregår menneskehandel, viser rapport fra Fafo.
-
Lederutfordringer i digitale omstillingsprosesser
Det er viktig at lederne tar aktivt eierskap til prosessen når kommuner skal bli mer digitale. Samtidig må alle ansatte bli involvert i prosessen, og det må være rom for ildsjeler og endringsagenter. Det viser en rapport laget på oppdrag fra KS.
-
Byer bruker ulike strategier for å bosette flyktninger
Bosetting av flyktninger handler om mer enn å gi tak over hodet, det er viktig for hele integreringen. I storbyene bosettes nyankomne flyktninger både i kommunale og private boliger. Det viser ny rapport KS’ program for storbyforskning.
-
Juridisk vurdering av seriøsitetsbestemmelsene
Seriøsitetsbestemmelser i offentlige kontrakter anses som et viktig tiltak for å forhindre arbeidslivskriminalitet i bygg- og anleggsnæringen. KS har nå hentet inn en juridisk vurdering av seriøsitetsbestemmelsene.
-
Kan vi forbedre håndhevingsordningen for skolemiljøsaker?
Fylkesmennene håndterer saker som handler om skolemiljø svært ulikt, viser en ny rapport. Rapporten viser også at tiltakene i fylkesmennenes vedtak i liten grad er tilpasset nyere mobbeteori. Dette utfordrer lovverket - og bør kanskje føre til endring?
-
Styring og ledelse påvirker skoleresultater
Kommunenes politiske og administrative styring og ledelse kan påvirke skolens resultater. En ny forskningsrapport peker på at gode relasjoner og klar rolleforståelse mellom politikere og administrasjon er en viktig faktor for vellykket kvalitetsutvikling.
-
Internkontroll i storbyene
Alle kommuner har internkontroll, men det varierer hvordan og i hvilken grad. I ny kommunelov fremgår det at internkontrollen blant annet skal tilpasses virksomhetens størrelse. Storbyene er komplekse, så hvordan bør internkontrollen her best innrettes?
-
Finansielle måltall er gode økonomiske styringverktøy
Finansielle mål er viktig for god økonomistyring, viser en ny rapport laget på oppdrag fra KS Program for storbyrettet forskning.
-
Plantiden i barnehager fungerer godt
Alle pedagogisk ansatte i barnehager har minst fire timer i uken satt av til planarbeid. Denne ordningen med planarbeid fungerer godt slik den virker i dag, viser en ny FoU-rapport.
-
Mer tilpasset undervisning med læringsanalyse
Tenk deg skreddersydd undervisningsopplegg for hver enkelt elev, basert på elevens nåværende kunnskap og tidligere prestasjoner. For krevende å få til? Ikke hvis vi bruker teknologien på en smart måte!
-
Nytt verktøy: Skal forhindre mobbing i barnehager
Et helt nytt dialogverktøy skal gjøre det enklere å hindre mobbing i barnehager. Samtidig avdekker et ferskt FoU-prosjekt omfanget av mobbing i barnehager og viser hvilke mekanismer som bør i sving for å komme mobbingen til livs.
-
Nytt verktøy skal gi bedre digitale tjenester
Lei av digitale skjemaer med uforståelig språk og menyvalg som aldri passer for deg? Nå har KS laget et helt nytt sett med prinsipper for hvilket språk som bør brukes i digitale selvbetjeningsløsninger. Målet er å skape bedre tjenester for innbyggerne.
-
KS vil ha nasjonalt løft for bredbånd og mobil
Over hele landet er vi avhengige av bredbånd og mobildekning for å få hverdagen til å fungere. Flere og flere offentlige tjenester leveres kun gjennom nettbaserte løsninger. Da er det uakseptabelt at det i enkelte områder ikke finnes tilgang til nett.
-
Hva kjennetegner kommuner med godt lokaldemokrati?
Innbyggere og folkevalgte vurderer lokaldemokratiet ulikt. Selv om det ikke finnes én bestemt forklaring på hva godt lokaldemokrati innebærer, er åpenhet, klare ansvarslinjer og inkludering av opposisjonspolitikere klare fellestrekk.
-
Samfunnsengasjement driver lokalpolitikerne
De fleste lokalpolitikere engasjerer seg politisk fordi de ønsker å være med på å utvikle gode lokalsamfunn. Det viser en ny undersøkelse som er laget på oppdrag fra KS.
-
Regionale planer har lite innvirkning på vindkraftsaker
Kun seks fylkeskommuner har laget regionale vindkraftplaner, og planene er i liten grad er fulgt. Det gjelder både ved tildeling av vindkraftkonsesjoner og i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forslag til «Nasjonal ramme for vindkraft på land.»
-
Kommunene ønsker mer myndighet på barnehagefeltet
Kommunene er stort sett er fornøyde med samarbeidet med private barnehager, men sliter med å inkludere alle de private barnehagene i sine satsinger. Større myndighet til kommunene på barnehagefeltet kan hjelpe. Dette kommer frem i en ny rapport.
-
Små forskjeller i kommunenes plan- og byggesaksgebyrer
Plan- og byggesaksgebyrer varierer relativt lite mellom de aller fleste kommuner, selv om spredningen mellom høyeste og laveste gebyr er stor. Det viser en gjennomgang Oslo Economics har gjort på oppdrag for KS.
-
Næringspolitikk: Regionalisering gir høyere verdiskapning
Fra flere hold har det vært påstått at regionalisering av virkemidler for næringsutvikling og næringsrettet forskning vil føre til lavere verdiskaping. Det motsatte er tilfellet, viser to nye rapporter.
-
Lokale lønnsforhandlinger i kommunesektoren
I et ferskt FoU-prosjekt har KS undersøkt hvordan lønnsforhandlingene i kommunesektoren foregår. Det viser at de fleste kommuner og fylkeskommuner har laget en lokal lønnspolitikk, og at forhandlingsresultatene gjerne samsvarer med denne politikken.
-
Etter- og videreutdanningen er kostbar, men effektfull
Kommunesektoren bruker ulike grep for å få flere ansatte til å ta etter- og videreutdanning. En ny gjennomgang viser at dette er kostbart, men at det har effekt.
-
Det lønner seg å investere i mennesker
For aller første gang får kommunesektoren et verktøy som gjør det mulig å beregne hvor mye det lønner seg å forebygge utenforskap. KS har utviklet verktøyet for å gi flere mennesker et godt liv, og å gi barn og unge den innsatsen de fortjener.
-
Ekstrakostnader for grønn kollektivtrafikk øker kraftig
- Skal regjeringens mål om fossilfri kollektivtrafikk i 2025 nås, må fylkeskommunene bli tilført økte driftsmidler i en overgangsperiode. Fylkene som leder an i det grønne skiftet får nå store utgiftsøkninger, fastslår KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen.
-
Samfunnsplanlegging i storbyene
Storbyene er komplekse, og krever god samfunnsplanlegging for å få en best mulig utvikling. Et nylig avsluttet FoU-prosjekt gir bedre grunnlag for god planpraksis som styrker politisk og økonomisk styringsevne og gjennomføringskraft.
-
Beredskapsvakter i de fleste kommuner
De aller fleste kommunene i Norge har beredskapsvakter utenfor arbeidsstedet, tidligere omtalt som hjemmevakter. Det er store forskjeller i praksis mellom de ulike områdene, og det varierer også hvordan beredskapsvakter kompenseres.
-
Skreddersydd måling av gevinster
For første gang får kommunesektoren et eget verktøy for å måle gevinster av sammenslåinger. Gro Herheim, administrasjonssjef i Norde Follo kommune, er strålende fornøyd fordi verktøyet gjør kommunenes jobb enklere.
-
Kombinasjonsklasser er en faglig suksess
Grunnskoleopplæring til minoritetsspråklig ungdom mellom 16 og 20 år er en faglig suksess. Men finansieringen av ordningen er fortsatt uklar, og det er behov for å avklare roller og ansvarsområder. Det viser en fersk FoU-rapport.
-
Nye konkurransevilkår kan gi svindyr SFO
Svindyr SFO, tomme svømmebasseng og nedlagte kinoer kan bli resultatet av Hjelmeng-utvalgets foreslåtte konkurransevilkår for private og offentlige aktører. Det viser en fersk FoU-rapport fra KS.
-
Ny rapport om netto driftsresultat
På oppdrag for KS har Menon Economics og Telemarksforsking utviklet et økonomistyringsverktøy for norske primærkommuner og fylkeskommuner.
-
Jobber målrettet med antikorrupsjon
Norsk kommunesektor jobber målrettet for å forebygge og avdekke korrupsjon. Det viser en undersøkelse som er gjort på oppdrag fra KS. Rapporten inneholder noen gode råd for hvordan kommunene kan styrke etikkarbeidet.
-
Slik bør vi behandle psykiske problemer
Hvordan sørger vi for å gi personer med lettere og moderate psykiske problemer det beste behandlingstilbudet? Gode og brede lavterskeltjenester og et tettere samarbeid mellom kommuner og spesialisthelsetjenesten er noe av svaret, ifølge en ny FoU-rapport.
-
Hvor digital er kommunesektoren?
Selv om kommunesektoren er godt i gang med digitaliseringen, har den fortsatt en vei å gå. Det viser en FoU-rapport fra et prosjekt der kommunenes og fylkeskommunenes digitale modenhet har blitt målt.
-
EU på agendaen i kommunesektoren
Halvparten av sakene på dagsorden i kommunestyrer og fylkesting er berørt av EU eller EØS, viser en ny FoU-rapport.
-
Målrettet innsats gir lavere sykefravær
Lederstil og arbeidsmiljø påvirker sykefraværet i norske kommuner. Samtidig har kommunene som deltar i prosjektet "NED med sykefraværet!" en nedgang i sykefraværet, noe som gir store årlige innsparinger.
-
Hvordan lykkes med 10-Faktor?
Medarbeiderundersøkelsen 10-Faktor er en suksess. Så langt bruker 208 kommuner og fire fylkeskommuner verktøyet. Nå er erfaringer fra fem kommuner samlet i en ny rapport som skal brukes i videre utvikling av kunnskap og verktøy for kommunesektoren.
-
Grunnlag for eiendomsskatt
Det finnes to måter å beregne grunnlaget for eiendomsskatt på bolig på. Hvilken metode som egner seg best, varierer fra kommune til kommune. Begge deler skal tilsvare eiendommens markedsverdi, men det er stor forskjell i metodene.
-
Digitale konsekvenser av kommunesammenslåing
Digitalisering berører i dag alle tjenesteområder i en kommune, og tjenesteproduksjonen foregår i økende grad digitalt. Hvilke digitale muligheter og utfordringer oppstår ved en kommunesammenslåing?