Midlene kommer fra Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet. I tillegg bidrar Kreftforeningen med inntil 15 millioner kroner. Forskningsrådet, KS og Kreftforeningen har jobbet sammen for å utvikle forsknings- og innovasjonssatsingen og for å mobilisere kommuner og forskningsmiljøer til å delta. 

– Satsingen tar utgangspunkt i kunnskapsbehov som kommunene selv har. Kommunene kjenner på presset for å utvikle ny kunnskap og nye løsninger, og ser at forskning og innovasjon er veien til vellykket omstilling, sier avdelingsdirektør for helse og offentlig sektor i Forskningsrådet Ole Johan Borge.

Mange søknader

Til sammen er det søkt om nær to milliarder kroner. Konkurransen om pengene blir derfor svært tøff og tilslagsprosenten blir under 10 prosent.

Av de 113 innkomne søknadene er det 20 søknader som ledes fra kommuner. Videre er det hele 159 kommuner, eller kommunale etater, fra hele landet som deltar i forpliktende samarbeid i søknadene. Det betyr at 45 prosent av landets kommuner deltar som søkere eller samarbeidspartnere i minst en søknad. Siden de fleste store kommunene deltar bor hele 78 prosent av befolkningen i en kommune som er med på minst en søknad.

- Dette er svært gledelig, og viser behovet for forsknings- og innovasjonsvirkemidler som tar utgangspunkt i kommunenes behov, nå som omstillingsbehovet er større enn på lenge. Vi trenger ny kunnskap for å gjennomføre denne omstillingen, sier Monica Fossnes Petersson, avdelingsdirektør i KS. Hun understreker at dette også må ses i sammenheng med etableringen av Kommunenes samarbeidsarena for forskning, KSF, og ytterligere forsterker behovet for ordningen slik at kunnskap kan tas raskere i bruk.

Av de søknadene som ledes fra kommuner kommer de fleste fra Trondheim, Ålesund og Oslo, men også mindre kommuner som Sortland, Ål og Inderøy leder søknadsprosjekter.

Stor tematisk variasjon

Søknadene er tematisk sentrert om organisering og endringer av helse- og omsorgstjenestene for å møte utfordringene med endret befolkningssammensetning, behov knyttet til eldre, barn og unge. Det er også mange søknader med samarbeidspartnere fra næringsliv og frivillig sektor inkludert pårørende.

Veien videre

Forskningsrådet behandler nå alle søknadene og tildelingene vil skje i desember 2024.

Les mer om tildelingen og de ulike søknadene på Forskningsrådets sider.