Publisert: 10.10.2023
- At regjeringen kobler nedleggelse av regionale forskningsfond (RFF) til opprettelse av forsking på kommunale helsetjenester og opprettelse av Kommunenes strategiske forskningsorgan, KSF, er helt ulogisk. Finansiering av et forskningsløft for kommunene kunne selvsagt vært hentet fra hvor som helst i statsbudsjettet, og nedleggelse av RFF er stikk i strid med KS’ anbefalinger. KS har jobbet hardt for at RFF må styrkes og videreutvikles. Siden dette er helt ulike ordninger, faller koblingen på sin egen urimelighet, sier Gunn Marit Helgesen.
Les KS pressemelding om statsbudsjettet her
I en pressemelding fra regjeringen heter det at «For å finansiere den nye satsinga på forsking, innovasjon og kunnskap i kommunehelsetenesta, foreslår regjeringa å avvikle løyvinga til dei regionale forskingsfonda (RFF) i 2024.»
Regionale forskningsfond har bidratt til store resultater med små midler og har mobilisert både næringsliv og kommuner aktivt inn i regionalt utviklingsarbeid. Det finnes ingen tilsvarende stimuleringsordninger.
- Dette er nok et eksempel på at fylkeskommunenes viktige rolle som regional samfunnsutvikler svekkes, sier Gunn Marit Helgesen
KSF som struktur
- Pilotene KS har gjennomført, viser at KSF-organiseringen med klyngesamarbeid bidrar sterkt til utjevning av forskjeller mellom små og store kommuner i arbeid med forskning og kunnskapsutvikling. I forslag til statsbudsjett for 2024, tildeles midler til KS for å etablere og videreutvikle KSF. Det er viktig at KSF-strukturen etableres på kommunenes premisser – det innbyggernære forvaltningsnivået der tjenester ytes helhetlig på tvers av sektorer, sier Gunn Marit Helgesen.
Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF)
Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF) er et kunnskapssystem som skal bidra til kunnskapsutvikling og kunnskapsbaserte beslutninger og utvikling av tjenester i kommunene. KSF er en strukturer for samarbeid mellom kommuner og UH- og instituttsektoren på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. KSF skal sørge for utvikling, spredning og implementering av kunnskap i alle kommuner gjennom:
- systematisk identifisering av kommunenes kunnskapsbehov
- systematisk innhentning og oppsummering av eksisterende forskning ut fra kunnskapsbehovene (kunnskapsoppsummeringer)
- å utvikle økt kompetanse for kommunene til å søke støtte til, iverksette og delta i forskningsprosjekter (økt bestillerkompetanse)
- spredning av forskningsresultater i KSF-strukturen
- beslutnings- og implementeringsstøtte for å ta ny kunnskap i bruk i kommunene
Regjeringen foreslår i tillegg et nytt forskningsprogram for å styrke forskning og kunnskapsutvikling i kommunale helse- og omsorgstjenester.
-Det er også positivt. Dette er et viktig område å utvikle for kommunesektoren fremover. Det er avgjørende at forskningsmidlene treffer på kommunenes behov, og det er derfor veldig bra at forskningsprogrammet skal utvikles i dialog med KSF, sier Helgesen.
Hva nå?
KS har pilotert KSF siden 2020, først med KSF vest for kommunene i Vestland og Rogaland og etter hvert også KSF midt i Trøndelag. Med regjeringens forslag til satsing på KSF, kan KS nå ta KSF videre fra pilot til etablering. KS skal mobilisere og forankre samarbeid i KSF mellom kommuner og forskningsmiljøer i tiden fremover.
KS skal også samarbeide godt med Forskningsrådet om hvordan KSF skal bidra til at det nye forskningsprogrammet for kommunale helse- og omsorgstjenester utformes og innrettes mot kommunenes kunnskapsbehov.