Publisert: 28.10.2024
Les det skriftlige innspillet
Otto Christian Dahl, spesialrådgiver i avdeling for innsikt og innovasjon i KS, understreket at det er behov for å øke omstillingstakten og at Kommunesektorens samarbeidsarena for forskning, KSF, er et viktig virkemiddel i dette. Her kan du lese innlegget holdt for utdannings- og forskningskomiteen 23. oktober 2024.
"Kommunesektoren har store økonomiske utfordringer og mangler 15 milliarder kroner bare i inneværende år. Aldri før har behovet for forskning og innovasjon vært mer presserende enn nå. Men i møte med de store samfunnsutfordringene og kunnskapsbehovene som følger, er det likevel få kraftfulle spor i statsbudsjettet for å øke den nødvendige omstillingstakten.
Draghi-rapporten peker på et stort behov for mer næringsrettet forskning. Den sier imidlertid lite om behovet for forskning i offentlig sektor. Høy endringstakt gjør at kunnskap raskere går ut på dato – også innenfor offentlig sektor, og vi trenger ansatte i kommunene som forstår forskningsarbeid og gjør forskning forståelig og tilgjengelig. Behovet er stort og kommunene er klare:
Ett illustrerende eksempel: ved årets utlysning til forsknings- og innovasjonssatsingen for bærekraftige kommunale helse- og omsorgstjenester på 150mill kom det inn søknader med et totalt søknadsbeløp på 2 milliarder. 159 kommuner var samarbeidspartnere i prosjektsøknadene – altså nesten halvparten av landets kommuner. KS mener derfor at det er helt nødvendig å styrke lavterskel forsknings- og innovasjonsvirkemidler for kommuner og fylkeskommuner vesentlig for å redusere gapet her.
For å få alle kommunene med, arbeider KS med å etablere Kommunenes Samarbeidsarena for Forskning (KSF) som en samarbeidsstruktur mellom kommuner og akademia. I KSF skjer arbeidet i kommuneklynger med aktive motorkommuner som pådrivere. KS mener det er behov for forsterket innsats og risikoavlastende midler til motorkommunene for samarbeidsklyngene – selve det utøvende leddet i KSF-strukturen.
Realisering og organisering av målrettet samfunnsoppdrag for inkludering av barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv følges ikke nevneverdig opp økonomisk i budsjettforslaget. Vi trenger mer innovasjon og forskning til større og mer dyptgripende endringer i de delene av systemet som ikke virker til barn og unges beste. KS mener at Stortinget bør øke bevilgningene til målrettet samfunnsoppdrag for 2025.
Undersøkelsen «IT i praksis» viser at de fleste offentlige virksomheter – både i stat og kommune – har utfordringer med å få rekruttert den IKT-kompetansen de har behov for. I statsbudsjettet er det foreslått 100 nye IKT-studieplasser. KS mener det er altfor lite, og ber Stortinget styrke dette i statsbudsjettet for 2025.
Så til slutt - Kommunesektoren står i dag utenfor forskningssystemet både som forskningspolitisk, forskningsstrategisk og som utøvende sektor. Det kan ikke fortsette. KS har derfor store forventninger til stortingsmeldingen om forskningssystemet som skal komme våren 2025, og forventer at sektoren får en tydelig plass i et framtidsrettet forskningssystem.