Publisert: 01.10.2018
Utviklingskostnadene fordeles
Digifin er en mellomfinansieringsordning. For at ordningen ikke skal tømmes for kapital, vil de som tar i bruk løsninger bidra med å betale tilbake for prosjektkostnadene, som ble finansiert av Digifin. Utviklingskostnadene vil på den måten fordeles på dem som tar i bruk løsningene og penger vil flyte tilbake til ordningen, som kan reinvestere dette i nye prosjekter.
Beregning av pris
Beregningen av pris for å ta i bruk løsninger kan variere, men vil gjerne beregnes ut fra hvor mange som forventes å ta i bruk løsningene. Kommuner som ønsker å ta i bruk løsninger vil som regel måtte inngå en avtale med KS om dette og får en faktura på dette i tråd med prismodellen. I tillegg til prisen for å ta i bruk en løsning, vil man gjerne måtte betale en årlig sum for drift og forvaltning av en løsning.
Hjelp til å ta i bruk løsningene
Det å bestemme seg for å ta i bruk en løsning er bare først skritt på veien. Mange av løsningene vil kreve god endringsledelse, organisasjonsendringer og endring av rutiner. Det kan også medføre nye roller og behov for opplæring av dem som skal ta i bruk løsningene.
I denne fasen vil mange ha behov for hjelp. Dette kan gjøres på ulike måter (avhengig av digital løsning):
- Det kan etableres et eget innføringsprosjekt som skal spre løsningen og gi hjelp til å ta den i bruk.
- Kommunene og fylkeskommunen kan hjelpe hverandre ved f.eks. å dele erfaringer og opplæringsmateriell.
- KS kan i noen tilfeller bistå kommunene og fylkeskommunene med å ta i bruk løsninger.
Regionale nettverk
Det er flere regionale nettverk rundt om i landet som spiller en viktig rolle for å bidra til at felles løsninger blir gjort kjent og er enklere å ta i bruk. Og som arena der nye ideer og forslag kan utarbeides. KS er i kontakt med flere nettverk, og flere av dem har forbindelser til de kommunene og fylkeskommunene som er representert i Digitaliseringsutvalget og KommIT-rådet.