Endringer i pasientjournalloven om plikt til å ta i bruk og betale for nasjonale e-helseløsninger trådte i kraft 1. januar 2022. Pasientjournalloven pålegger kommuner å ta i bruk og betale for drift og forvaltning av nasjonale e-helseløsninger.

- Når kommunenes økonomiske situasjon er så alvorlig som nå er det helt vesentlig at økte kostnader gir reelle gevinster. KS mener staten må sørge for at alle nasjonale e-helseløsninger som kommunene må betale for er tilpasset kommunenes behov der gevinster kan hentes ut og beholdes lokalt. I tillegg må kommunene kompenseres for kostnadene knyttet til fastlegenes bruk av løsningene, i tråd med statens ansvar for finansiering av fastlegetjenesten, sier direktør for forskning, innovasjon og digitalisering Kristin Weidemann Wieland.

Betalingsplikt

Lovendringene gjelder fire nasjonale e-helseplattformer; kjernejournal, helsenorge, e-resept og helsenettet. Gjennom nye forskrifter vil kommunene bli pålagt å betale for drift og forvaltning av de fire nasjonale e-helseplattformene som er på full fart mot å bli felles infrastruktur. Betalingsplikten gjelder uavhengig av kommunens bruk av de ulike tjenestene knyttet til plattformene. Kommunenes andel av kostnadsutviklingen fastsettes gjennom forskrift og vedtas årlig. Kommunene er, sammen med sykehusene pålagt å betale for bruk og tilgjengeliggjøring av løsningene. Med få unntak må kommuner og sykehus dermed også betale for statens digitale innbyggertjenester og helseforvaltningens bruk av plattformene som del av sitt samfunnsoppdrag overfor befolkningen. Kommuner og sykehus må i hovedsak også betale for private virksomheters bruk av løsningene.

De økonomiske konsekvensene synliggjøres i utgangspunktet ikke eksplisitt i for eksempel den årlige høringen på forskriftsendringen, kommuneproposisjon eller statsbudsjett.

KS har utarbeidet en oversikt som gir anslag for hva den enkelte kommune vil måtte betale i 2025 og estimert kompensasjon. For kommunesektoren samlet er om lag 126 millioner kroner ukompensert og må dermed finansieres av kommunenes frie inntekter.

Investering og gevinster

Gevinster fra digitalisering realiseres ikke i så stor grad som ønsket. KS har derfor igangsatt et FoU-arbeid med tittelen «Gir helseteknologi forventede gevinster» som vil bli klart før jul i 2024.

Velg din kommune i listen (rull i kolonnen med kommunenavn) for å se anslått totalbeløp som må betales i 2025:

Beregningsmodell kostnad e-helse

Tallene for noen kommuner var dessverre feil i opprinnelig publisert modell. Feilen ble rettet den 20.11.2024 klokken 0920

Estimatet er ikke nødvendigvis helt nøyaktig. Hva kommunene må betale er basert på informasjon fra høringen og teknisk beregningsutvalg for e-helse. Beløpet er deretter prisjustert med årsveksten i konsumprisindeksen per september 2024. Anslått kompensasjon er basert på den opprinnelige kompensasjonen i 2022 og er deretter justert til 2025-kroner ved hjelp av kommunal deflator.