Publisert: 10.01.2025
- Vi har hørt festtaler og lest pene formuleringer om behov for lokalt handlingsrom og økt kommunalt selvstyre i flere tiår. Vi trenger ikke flere lange utredninger eller flere pene ord. Vi trenger endring og handling nå. Vi trenger at det grunnlovfestede lokale selvstyret og muligheten for å tenke helhet, tas på alvor. Av alle. Vi trenger tillit til at lokalt handlingsrom gir de beste løsningene. Vi har ikke tid til å la situasjonen gå fra vondt til verre, sier Helgesen.
Styreleder Helgesen og en delegasjon med representanter fra ulike politiske partier møtte kommunalkomiteen til et dialogmøte på initiativ fra komiteleder Lene Vågslid.
Hør KS-podkasten "Der livet leves" om møtet her
- Kommunesektoren mangler penger og aller viktigst: Vi mangler folk. Systemet vårt er laget for en annen tid med økonomisk vekst og vekst i befolkningen. Vi ser at summen av styringstrykket går utover muligheten til å finne gode løsninger for tjenestene vi kan levere til innbyggerne. Vi kan gå mot det scenariet mange beskriver som «den kommunale kollaps». Det er det scenariet vi alle vil jobbe hardt for å unngå, sier Helgesen.
KS har lenge ment at stortingspolitikeres og regjeringsmedlemmers ønske om handlekraft og løfter griper rett inn i det kommunale handlingsrommet og muligheten for å finne lokale løsninger i en slik grad at tjenestene nå sliter.
- I altfor lang tid har ulike regjeringer og storting vedtatt nye krav, lover, forskrifter, reguleringer og tilsyn som kommunene må møte. Hvert vedtak kan hver for seg ha vært fornuftig. Men summen av det hele er blitt for mye. Hver ny lov gir nye forskrifter og nye dokumentasjonskrav som gir tilsyn og krav om rapportering. Det gir nye muligheter til klagebehandling som binder ressurser og koster sektoren både penger og ansatte på et område. Dette går igjen ut over andre grupper, sier Helgesen.
KS-lederen understreket i møtet at alt av lover, forskrifter, krav, normer, rettigheter og tilsyn er innført med gode intensjoner, men summen er blitt for stor og handlingsrommet for å finne lokale løsninger spises opp.
- KS ønsker ikke å fjerne alle rettigheter. For det er ikke nødvendigvis rettighetene i seg selv som er problemet. Det er den overstyringen som skjer i nøyaktig hvordan og graden av rettighetene skal innfris som er hovedproblemet, sier Helgesen.
I møtet på Stortinget tok Helgesen opp behovet for å se på normer og kompetansekrav.
- KS har blitt angrepet for å gå løs på individuelle rettigheter. KS vil ikke dette fordi folk skal få færre rettigheter eller at noen skal nedprioriteres. KS ønsker ikke å fjerne alle rettigheter som Stortinget har pålagt kommunene å oppfylle. Det er verken vårt mål eller vår hensikt, sier Helgesen.
I Kommune-Norge mangler det både penger og folk.
- Vi har verken penger eller ansatte til å håndtere alle detaljene lenger. Og ihvertfall ikke når vi vet at veldig mange av dem ikke har den virkningen som var hensikten til å begynne med. Det virker ikke. Det er for dyrt og det krever folk vi ikke har. Det kommunale helhetsperspektivet taper for individuelle hensyn. Vår påstand er i tillegg at det blir innbyggerne som til slutt taper. Derfor er dette så viktig, sier Helgesen.
KS-lederen ba Stortinget vurdere å følge opp budskapet i møtet med tre forslag.
- Kommunalkomiteen kan sende en skriftlig henvendelse til kommunalministeren og be regjeringen i kommuneproposisjonen 2026 skissere et arbeid videre. Innretningen på bemanningsnormer og kompetansekrav må være et av temaene det arbeides videre med.
- Komiteen kan be regjeringen se nærmere på om de juridiske rammene for forsøk kan utvides hvis det kan godtgjøres i et forsøk at individuelle rettigheter blir ivaretatt selv om det gis unntak fra selve rettighetslovgivningen.
- Det tredje temaet er at KS ber kommunalkomiteen be regjeringen om en grundig utredning av mulige alternativer til dagens organisering av klagebehandlingen som ivaretar rettssikkerhetshensyn og samtidig styrker hensynet til helheten i tjenestetilbudet.
Helgesen uttrykte også ønske om å følge opp arbeidet med nytt møte med Stortinget i løpet av våren, etter at kommuneproposisjonen er lagt fram.