Publisert: 08.04.2019
KS, som hadde regien den første delen av dagen, løftet frem to viktige tema; valgdeltagelse og hat og trusler mot folkevalgte.
Hvordan få flere til å bruke stemmeretten?
2019 er lokaldemokratiets år og i september skal mer enn 10.000 representanter velges inn i nye kommunestyrer og fylkesting.
– Mange viktige beslutninger fattes på lokalt nivå og det er viktig at vi alle gjør det vi kan for å øke valgdeltagelsen, sa Kjell Erik Saure som er fagsjef i kommunikasjonsavdelinga i KS. Deltagerne ble så delt opp i grupper som arbeidet med problemstillinger knyttet til valgdeltagelse.
Hat og trusler mot folkevalgte – hva kan vi gjøre?
Et annet sentralt tema inn mot årets valgkamp er hets og trusler mot folkevalgte. Når tonen blir for skarp og debattformen uverdig, kan det være vanskelig å være folkevalgt og lokalsamfunnets ansikt utad. Også dette temaet ble diskutert i grupper med stort engasjement, og deltagerne utvekslet nyttige erfaringer.
Hat, netthets og trusler mot folkevalgte er også et sentralt tema på årets Kommunalpolitisk toppmøte (KPT), som i år har tittelen «Troll i ord». Følg denne lenken for å lese mer om KPT.
Folkevalgte med migrasjonsbakgrunn
- Som folkevalgte har vi alle et særskilt ansvar for å legge til rette for integrering og for å bidra til å øke forståelsen for betydningen av innvandreres deltagelse i det norske demokratiet. Dette er et viktig perspektiv å ta med seg inn i den kommende valgkampen, står det i invitasjonen fra Stortingets president Tone Wilhelmsen Trøen.
Hvorfor feirer vi migrasjonsdagen?
Bakgrunnen for at KS og Stortinget startet med å markere FNs internasjonale dag for migrasjon var en oppfordring fra Europarådet i 2015. Oppfordringen om å markere denne dagen kom i lys av den store flyktningstrømmen, og etter dette har Stortinget og KS innledet et årlig samarbeid om markeringen.