Publisert: 05.03.2024
Bred involvering og brukertesting
Innholdet i kurset er utviklet med utgangspunkt i et innsiktsarbeid blant en rekke kommuner og fylker sensommeren 2024. Det er Bufdir og KS, i samarbeid med de regionale likestillingssentrene, Likestillings- og diskrimineringsombudet og selskapet Zoaring, som står bak kurset. Før lanseringen har kurset blitt testet i flere omganger blant ansatte og ledere i kommuner og andre offentlige tjenester.
Kommuner og fylkeskommuner - som politisk arena, arbeidsgiver, velferdsleverandør, skoleeier og utvikler - spiller en viktig rolle for å nå målet om et inkluderende og likestilt samfunn. Gjennom refleksjonsoppgaver, filmer, intervjuer og samtalemateriell skal det nye e-læringskurset gi ansatte og ledere praksisnære eksempler og hjelp til å bruke «likestillings- og mangfoldsbriller» i egen hverdag.
- Er du leder? Ta kurset her: https://www.kslaring.no/course/view.php?id=43968
- Er du ansatt? Ta kurset her: https://www.kslaring.no/course/view.php?id=43969
En naturlig del av kvalitetsutviklingen
I kurset lærer du hva likestilling og diskriminering er, og hvordan fokus på likestilling, mangfold og inkludering kan forbedre kvaliteten i arbeidet som gjøres i kommuner, fylker og andre offentlige myndigheter.
Målet med e-læringskurset er å gi verktøy og konkrete eksempler på hvordan du kan ivareta likestilling, inkludering og mangfold i din arbeidshverdag og i oppgavene du har ansvar for. Uavhengig av fagområde og sektor.
Naturlig del av hverdagen - for alle
Avdelingsdirektør i KS, Marit Roxrud Leinhardt, poengterer at for å virkelig gjøre en forskjell, må arbeidet med likestilling, inkludering og mangfold være en naturlig del av hverdagen i alle ledd av virksomheten, ikke bare tildelt som en oppgave til en spesifikk avdeling eller enkeltperson.
- Et eksempel på dette er velferd. Kommuner og fylkeskommuner har ansvar for en stor del av velferden i Norge. For å sikre høy kvalitet må velferdstjenestene både være likestilte og rettferdige. Da må de ta hensyn til mangfoldet i befolkningens behov og preferanser, sier Leinhardt.
- Mens det er viktig å anerkjenne mangfoldet i arbeidsstyrken, er det også nødvendig å dykke dypere inn i tjenestekvaliteten og se på virkemidlene som brukes for å møte behovene til ulike målgrupper, og adressere utfordringer knyttet til likestilling på en mer helhetlig måte, sier Leinhardt.
Se video fra Bufdir om diskriminering:
Lovpålagt likestillingsplikt for det offentlige
I Norge er det lovpålagt for kommunene å jobbe med likestilling, inkludering og mangfold. Både i rollen som arbeidsgiver, men også i tjenester og andre oppgaver. I tillegg skal kommunene rapportere på arbeidet ifm. årsrapport. Dette står i likestillings- og diskrimineringsloven og kalles offentlige myndigheters aktivitets- og redegjørelsesplikt.
I tillegg til å gi en innføring i hva likestilling og diskriminering er, gir kurset konkrete eksempler på situasjoner der fokus på likestilling, mangfold og inkludering kan forbedre kvaliteten i arbeidet som gjøres i kommuner, regioner og andre offentlige myndigheter.
- For å oppnå et likestilt samfunn kreves det mer enn bare lovfestede tiltak. Det er helt avgjørende å ha tilgang på nødvendig kunnskap, kompetanse og effektive verktøy. Med disse kursene ønsker vi å hjelpe kommunale ledere og ansatte til å integrere likestillingsperspektiver i deres daglige arbeid, avslutter Leinhardt.
Se video fra Bufdir om likestilling: