Publisert: 08.06.2018
- Dette er en gledens dag. KS har deltatt aktivt i arbeidet over flere år med den nye kommuneloven og har fått gjennomslag på viktige områder, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Det er noen endringer fra regjeringens forslag til kommunelov.
KS er fornøyd med noen nye gjennomslag i Stortingsbehandlingen:
Selvstyre og folkestyre i formålsparagrafen
KS har understreket viktigheten av at selvstyret styrkes i ny kommunelov. KS ba Stortinget vurdere om begrepet folkestyre kan benyttes i formålsparagrafen, i tillegg til begrepet selvstyret.
- Vi er nå glade for at selvstyret lovfestes og at folkestyret også er kommet inn som begrep i formålsparagrafen, sier Helgesen.
Tydelig skille mellom folkevalgte organer og andre kommunale organer
- KS har vært opptatt av at det var behov for å innsnevre hvilke organer som skal anses å være et folkevalgt organ og dermed hvem som er folkevalgte. Vi er glade for at Stortinget har tatt dette signalet, sier Helgesen.
Følgende organer blir nå ikke lovfestet som folkevalgte organer, men som andre kommunale organer: Styret for en institusjon, underordnede styringsorganer i kommunale oppgavefellesskap, styret i kommunale og fylkeskommunale foretak, partssammensatte utvalg og råd for eldre, mennesker med nedsatt funksjonsevne og ungdomsråd.
Kommunestyremedlemmer kan velges til styret i kommunale og fylkeskommunale foretak
I henhold til lovforslaget var medlemmer og varamedlemmer i kommunestyret eller fylkesting ikke valgbare til styret for et kommunalt eller fylkeskommunalt foretak. KS var i mot at det innføres en slik valgbarhetsbegrensning. KS er glad for gjennomslaget - at Stortinget har besluttet at også kommunestyre- og fylkestingsmedlemmer er valgbare til styret i kommunale og fylkeskommunale foretak.
Rettigheter for folkevalgte og kompensasjon til kommunene
- Vi er fornøyde med at Stortinget har sluttet opp om at folkevalgte som har vervet som sin hovedbeskjeftigelse skal få rett til ettergodtgjøring og samme velferdsgoder som ansatte, sier Helgesen. KS registrerer at det ikke er en flertallsmerknad for at kommuner og fylkeskommuner får kompensert merkostnadene som følger av de folkevalgtes rettigheter.
Mer samordnet internkontroll
KS er glad for at et bredt flertall på Stortinget mener det er nødvendig med en særlovgjennomgang, der målet er å oppheve mesteparten av særlovgivningens internkontrollbestemmelser for kommuneplikter. KS beklager imidlertid at forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgssektoren, samt lovbestemmelsen som hjemler forskriften, fortsatt holdes utenfor særlovgjennomgangen.
Krav til ungdomsråd
KS mener på prinsipielt grunnlag at det skal være opp til kommunene å bestemme om og hvordan særskilte grupper skal gis formelle ordninger for å påvirke prioriteringer og beslutninger i kommunen. KS støtter derfor ikke innskjerpingen Stortinget nå har vedtatt om at kommunene skal opprette ungdomsråd eller annet medvirkningsorgan for ungdom.
Innbyggerdeltakelse
Dagens kommunelov åpner for å opprette komitéer til forberedende behandling av saker. KS beklager at Stortinget har valgt å ikke videreføre denne muligheten, noe som gjør at det ikke vil være mulig å velge innbyggere fra andre kommuner til et kommunalt organ, for eksempel i forbindelse med sammenslåingen av kommuner.
Lånefinansiering
KS registrerer at Stortinget ikke har fulgt opp vår anbefaling om å gi adgang til å lånefinansiere tilskudd til felles investeringsprosjekter med deltagelse fra både kommuner og fylkeskommuner.