Publisert: 06.11.2018
Den nye kommuneloven har en egen del om innbyggerdeltakelse. Her er det bestemmelser om rådgivende folkeavstemninger og innbyggerforslag. Begge bestemmelsene er en videreføring av dagens kommunelov.
I ny kommunelov er «faste utvalg» og «komiteer» slått sammen til utvalg. Kommunestyret eller fylkestinget kan selv opprette utvalg og fastsette hva slags saker utvalget skal behandle. Utvalg vil kunne være både tidsbegrenset og varig, og det vil kunne tildeles avgjørelsesmyndighet, innstillingsrett eller kun utredningsoppgaver. Kommunestyret og fylkestinget kan også bestemme om medlemmene til ett eller flere kommunedelsutvalg skal velges av innbyggerne i kommunedelen. De som oppnevnes til utvalget blir å anse som folkevalgte. Saksbehandlings- og valgbarhetsregler gjelder.
Kommunene skal ha eldreråd, råd for personer med funksjonsnedsettelse og ungdomsråd eller annet medvirkningsorgan for ungdom. Medvirkningsordningene er regulert som «andre kommunale organ». Forskrifter med nærmere bestemmelser er ventet på høring før jul.
Kommunestyret og fylkestinget kan selv opprette egne styrer for kommunale eller fylkeskommunale institusjoner. Kommunestyret og fylkestinget gir selv bestemmelser om styrets sammensetning. Det kan fastsettes at styret helt eller delvis skal oppnevnes av kommunedirektøren, eller at styret helt eller delvis skal velges av de ansatte eller brukerne ved institusjonen det gjelder.
Kommuner og fylkeskommuner skal aktivt informere om egen virksomhet og om virksomhet som andre rettssubjekter utfører på vegne av kommuner og fylkeskommuner. De skal også legge til rette for at alle kan få tilgang til slik informasjon.