Publisert: 02.11.2018
Når kommunen inviterer til innbyggermedvirkning, er det oftest kommunen selv som bestemmer hva dialogen skal dreie seg om. Men det finnes også tiltak som lar innbyggerne selv bestemme hvilke saker som skal diskuteres. Tiltak for dagsordensetting kan bidra til at saker folk er opptatt, av får politisk oppmerksomhet. Nedenfor ser du ulike eksempler.
Å sette dagsorden
-
Barnetråkk
Barnetråkk er en metode for å snakke med barn og unge om deres fysiske omgivelser, og hvordan disse kan forbedres. Denne metoden brukes mer og mer i det ordinære planarbeidet i norske kommuner.
Barnetråkk gir kommunen kunnskap om hvordan barn og unge bruker nærmiljøet – og om hva de opplever som kvaliteter og svakheter. Barnetråkk kan også fungere som demokratiopplæring for barn og unge, fordi de ser at de har mulighet til å påvirke utviklingen av sitt lokale nærmiljø. En slik metode kan videre gi barn og unge økt forståelse for sine fysiske omgivelser og bidra til en styrket ansvarsfølelse og bevissthet om lokale utfordringer.
-
Innbyggerforslag
Innbyggerinitiativ gir innbyggerne mulighet til å kreve at en enkeltsak settes på dagsorden i kommunestyret eller fylkestinget. Kommunestyret eller fylkestinget har plikt til å ta stilling til et forslag dersom minst to prosent av innbyggerne skriver under på initiativet – eventuelt 300/500 personer kommunen eller fylket.
Forslagene må falle inn under de lokale myndigheters ansvarsområde, og det må ikke ha samme innhold som et tidligere forslag i valgperioden eller ha samme innhold som en sak som har vært behandlet tidligere i valgperioden.
Ordningen brukes av både organisasjoner og enkeltpersoner. Noen ganger brukes den av velforeninger, idrettslag og andre etablerte organisasjoner, men ofte er det spontant organiserte aksjonsgrupper som står bak. Temaene er ofte fysiske og håndfaste – vern av bygninger eller områder, samferdselssaker, parker, kommunale tjenester og mer.
En spennende side ved innbyggerinitiativ er at den brukes av litt andre grupper enn vanlig. Undersøkelser viser at blant de som skriver under, er det mange unge innbyggere. Kommunal- og moderniseringsdepartementet en egen nettportal for innbyggerinitiativ, www.minsak.no. Her kan en enkelt registrere en sak, og spre ordet til kjente og ukjente gjennom sosiale medier, e-post etc.
-
Sosiale medier
I en rapport om politisk lederskap og dialog gjennom sosiale medier, opplyser de fleste folkevalgte at de bruker Facebook som kanal for å spre informasjon om viktige saker i kommunen. Disse sakene er med å engasjere innbyggerne og de folkevalgte forteller at de får en rekke innspill fra innbyggerne.
Engasjement vis sosiale medier kan også være med å sette dagsorden. Det finnes flere eksempler på saker som har blitt delt på sosiale medier som har skapt et voldsomt engasjement og diskusjon i kommunen, også blant kommunens folkevalgte. Sosiale medier sikrer ikke direkte adgang til å sette dagsorden, men hvis saken engasjerer mange nok, ser ofte de folkevalgte det lurt og nødvendig å ta saken opp til diskusjon.