Publisert: 04.11.2024
Hvert år deler Frivillighet Norge og KS ut prisen til den kommunen som har jobbet best med frivillighet.
– Frivillig innsats betyr mye for å skape gode lokalsamfunn og gi innbyggerne gode liv. Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeider godt med frivillighetspolitikk, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.
- Frivillige lag og foreninger skaper aktiviteter, tilbud og møteplasser som gjør livet rikere for innbyggerne i alle landets kommuner. Årets tre finalister viser hvordan kommunen kan være en god tilrettelegger for frivilligheten, og dermed bidra til å styrke lag og foreninger lokalt, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge og jurymedlem.
Trodde du dugnadsånden var død?Alle de tre nominerte kandidatene er gode forbilder og de fortjener alle heder for godt arbeid.Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS og juryleder
Frivillighetens dag
5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Denne dagen markeres med kampanjer, fagkonferanse og utdeling av en rekke priser på Sentralen i Oslo.
Da blir det også avslørt hvem som stikker av med prisen som årets frivillighetskommune. I år skal prisen deles ut av Kommunal- og distriktsminister Erling Sande, nestleder i KS, Aud Hove, og styreleder i Frivillighet Norge, Trond Enger.
Les mer om Frivillighetens dag herÅl kommune
Gjennom dialogmøter, referansegrupper og høringsrunder har Ål kommune utviklet en frivillighetsstrategi som er godt forankret både politisk og i lokalsamfunnet. Med årlige arrangementer, gratis møteplasser og kurs, samt faste dialogmøter, har Ål kommune skapt levende arenaer for frivillighet og samarbeid.
Ved å spille på lag så får vi til så mye mer enn det vi klarer hver for oss.Solveig Vestenfor, ordfører i Ål kommune
Foto/Video: Frivillighet Norge
Haugesund kommune
Haugesund kommune har gjennom flere år vist en stor innsats for å fremme frivillighet og skape et inkluderende og aktivt lokalsamfunn. Kommunens arbeid med frivillighetspolitikken har vært preget av dialogmøter med lokale frivillige organisasjoner, en god politisk forankring, og en rekke tiltak som legger til rette for møteplasser og samarbeid.
Vi vet, at skal vi løse morgendagens utfordringer så klarer vi ikke det alene.Nils Konrad Bua, ordfører i Haugesund kommune
Foto/Video: Frivillighet Norge
Frogn kommune
Frogn kommune har gjennomført en omfattende prosess i dialog med frivilligheten for å utvikle sin frivillighetspolitikk. Kommunen har lagt til rette for medvirkningsprosesser gjennom dialogmøter og har inngått samarbeidsavtaler med frivillige organisasjoner. Frogn har en balansert tilnærming som fungerer godt for en mellomstor kommune.
Frivilligheten i Frogn er stor, engasjert og mangfoldig og byr på mange møteplasser.Sigbjørn Odden, ordfører i Frogn kommune
Foto/Video: Frivillighet Norge
Juryen
Juryens leder er styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. Juryen har i tillegg bestått av generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen og assisterende generalsekretær Ida Marie Holmin i Frivillighet Norge.
I utvelgelsen blir det lagt vekt på hvordan kommunen har utviklet politikken i dialog med bredden av frivilligheten, dens politiske forankring, om den legger til rette for faste årlige møteplasser og på hvilken måte man har involvert den lokale frivilligheten i utviklingen av frivillighetspolitikken.