Publisert: 14.11.2024
Temadagene bygger på basisprogrammet - og her kan man repetere og reflektere videre rundt hva som er en god rolleforståelse både blant de folkevalgte og den administrative ledelsen. Samspillet mellom folkevalgte, mellom folkevalgte og administrasjonen og mellom kommunen og innbyggerne og i lokalsamfunnet er selve fundamentet også på temadagene.
Manglende samsvar mellom de ressurser som er til rådighet og de forventninger kommunesektoren blir møtt med er et viktig bakteppe også på temadagene. Endringer i demografien, trangere økonomiske rammer og mangel på kapasitet og kompetanse fører til et stort omstillingsbehov i sektoren.
Folkevalgtprogrammets bidrag i dette er å legge til rette for at folkevalgte og administrative ledere sammen kan reflektere og drøfte roller og samarbeid. Det er viktig å snakke om forventinger, både mellom de folkevalgte, men også mellom de folkevalgte og administrasjonen. Og ikke minst er det viktig å avstemme lokalsamfunnets forventninger til kommunen eller fylkeskommunen.
Rolleforståelse og samspill i sentrum
Temadagene handler altså om rolleforståelse og samspill mellom folkevalgte, mellom folkevalgte og administrasjonen og mellom kommunen og innbyggerne/lokalsamfunnet. Kommuneloven avklarer langt på vei de folkevalgtes og administrasjonens roller. Men i noen sammenhenger må kommunestyret eller fylkestinget og den ledende administrasjonen drøfte seg fram til en omforent rolleforståelse, for eksempel i samfunnsutviklingen.
Virkemidler for fremtidens utfordringer
De betydelige omstillingsutfordringene kommunesektoren står overfor, stiller store krav til både folkevalgt og administrativ ledelse. Temadagene tar utgangspunkt i viktige virkemidler som kommunal planlegging, økonomiplan/budsjett, organisering av tjenesteytingen, herunder eierstyring av selskaper. Samtidig trenger folkevalgte og administrative ledere kompetanse innenfor bærekraftig omstilling, digitalisering og innovasjon.
Skreddersøm og praksisnært
Temadagene skal være så skreddersydde og praksisnære som mulig. Prosessveilederne vil derfor planlegge og gjennomføre dagene i nært samarbeid med kommunen eller fylkeskommunen, og ta utgangspunkt i utfordringene og mulighetene i den aktuelle kommunen eller fylkeskommunen.
Dersom du ønsker å snakke nærmere med oss i KS om dette, kan du ta kontakt med den regionale koordinatoren i din region.