Prosjektet står ved et veiskille når det gjelder om satsningen skal nedskaleres, opprettholdes eller utvides.

Gunn Marit Helgesen

Menn i helse foran et veiskille

Stortingets budsjettbevilgning til Menn i helse ble i 2024 redusert som følge av at ekstraordinære bevilgninger fra pandemitiltakene er faset ut. KS bidrar med 2,5 mill i 2024 . Dersom bevilgningen over Statsbudsjettet 2025 blir på tilsvarende nivå, vil det innebære en nedskalering av Menn i helse i 2025.

Les mer om Menn i helse her

Foto: KS/Hege K. Fosser Pedersen

Lenkeblokk Icon Les mer om prosjektet her

Denne uka starter 25 helserekrutter på sin første skoleuke i et opplæringsløp for å bli helsefagarbeidere i hovedstaden. 

I Menn i helse får menn med ytelser fra Nav tilbud om et opplæringsløp som helsefagarbeider. Prosjektet styrker rekrutteringen til helsefagarbeideryrket, og inkluderer flere i arbeidslivet. Siden oppstarten i 2010 har interessen økt årlig, og i løpet av 2024 vil over 1400 deltakere ha tatt fagbrev som helsefagarbeider gjennom Menn i helse.
Menn i helse tilbys nå i 150 kommuner fordelt på 13 fylker. I 2024 har det vært rekordstor interesse med påmelding fra 1700 voksne!

Etterspurt kompetanse

Men: Prosjektet må styrkes for å kunne videreføres på dagens nivå. Prosjektet står ved et veiskille når det gjelder om satsningen skal nedskaleres, opprettholdes eller utvides.

- Vi har brukt ekstramidler vi fikk under pandemien til å tilby prosjektet i flere fylker og kommuner, noe som blir tatt svært godt imot og er sterkt etterspurt. Det at Oslo nå er med og stiller med en full klasse første år, er et tydelig uttrykk for det. Kommunen bidrar også økonomisk til prosjektet.

- Men vi trenger ca. 6 millioner kroner mer enn dagens bevilgning over statsbudsjettet for å videreføre driften på dagens nivå. For ytterligere 4 millioner kroner mer, kunne vi tilby prosjektet i alle landets fylker og mange flere kommuner, med ca. 700 deltakere i hvert kull. Uten økte bevilginger, må vi dessverre nedskalere prosjektet, og det er jo stikk i strid med alle felles mål og ambisjoner, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Prosjekt som gir gevister

- Det er tøffe budsjettprioriteringer for alle nå, også for Regjeringen. Men desto viktigere å prioritere de meste effektive tiltakene. Det å inkludere flere og rekruttere til viktig arbeid i helse- og omsorgstjenesten er en av de aller beste investeringene vi kan gjøre, for å inkludere flere, rekruttere til helse- og omsorgstjenesten og øke sysselsettingen. For veldig begrensede midler i dette prosjektet får vi store gevinster - også langt mer enn det som kan måles i kroner og øre. Deltakernes historier om veien fra utenforskap til fagbrev og meningsfylt og viktig arbeid for fellesskapet er klare vitnesbyrd på det, sier Helgesen.

Forventninger til budsjettkonferansen for 2025

KS er glad for at flere ulike regjeringer har uttrykt klar støtte og anerkjennelse av prosjektet, og beskrevet det som et av de mest vellykkede tiltakene for å rekruttere menn til helsetjenesten.

KS håper derfor at statsråden tar med seg de gode erfaringene fra prosjektet i sitt videre arbeid som helse- og omsorgsminister, - og ikke minst budskapet fra oss alle inn i den viktige budsjettkonferansen for 2025 i neste uke.

KS mener at Menn i helse - metoden på sikt bør være en del av den ordinære driften av tjenestene, men vi trenger noe mer tid før samarbeid og strukturer er på plass slik at det er trygt etablert i alle fylker og flere kommuner. Derfor trenger prosjektet støtte en stund til.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, besøkte Menn i helse i Oslo i forbindelse med at det nasjonale prosjektet startet opp i på Oslo Voksenopplæring Hovinbyen.