Publisert: 16.01.2025
Kommunene prioriterer kultur så langt rammene strekker til, viser forskning
- Dette årlige kulturpolitiske toppmøtet er en unik mulighet til å diskutere viktige ambisjoner og retningsvalg for kulturpolitikken i fellesskap. Dette må vi alltid gjøre i lys av den tiden vi lever i, sa styreleder i KS Gunn Marit Helgesen under åpningen av årets konferanse.
Se årets møte i opptak her:
- Ikke noe politikkområde eksisterer i et vakuum. Alt blir påvirket av de store svingningene i samfunnet, og samfunnet blir påvirket av alle politikkområder, også kulturpolitikken.
Vi lever nå i en tid med en rekke krevende utfordringer. Jeg kan nevne demografiendringer med flere pleietrengende, et presserende behov for klimatiltak og en sikkerhetspolitisk situasjon som er endret.
Til tross for dette prioriterer kommunene kultur så langt rammene strekker til, viser forskning fra både Kulturdirektoratet og Telemarksforskning. Det må bety at kommunesektoren ser og løfter fram verdiene kultur skaper - både for det enkelte menneske og for samfunnet.
I sin plattform har Regjeringen en intensjon om et kulturløft som skal komme hele landet til gode, og den vil satse spesielt på den lokale og regionale kulturen. Dette mener vi i KS er en god intensjon. Det er i lokalsamfunnet vi lever livet vårt, møter kulturlivet og deltar i det. Vi er glade for at de regionale kulturfondene nå kommer på plass. KS oppfordrer regjeringen til å delegere ytterligere handlingsrom til kommunesektoren, og å bidra med rammer som gjør det enklere å ivareta og styrke arbeidet med kultur, sa Helgesen.
- Vi står overfor store samfunnsutfordringer som krever handling. Vi ser sterke antidemokratiske holdninger og mange er urolige. Kulturfeltet og kulturpolitikken spiller en viktig rolle. Vi trenger ikke mindre av det som samler oss nå. Vi trenger mer. Flere leirbål som folk kan samles rundt, sa kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i sin åpningstale.
Lokale og regionale folkevalgte fra hele landet møtte blant annet kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, på årets kulturpolitiske toppmøte mellom regjeringen og kommunesektoren. Årets møte er det fjerde i rekken.
I salen satt fylkesordførere, fylkesråder og utvalgsledere fra alle fylkeskommunene og ordførere, byråder og utvalgsledere fra én kommune i hvert fylke.
Jaffery har slått fast at toppmøtet er kommet for å bli. Det var KS som tok initiativet til å samarbeid om et kulturpolitisk toppmøte for å styrke dialogen mellom de tre forvaltningsnivåene.
– Nasjonal kulturpolitikk er summen av lokal, regional og statlig politikk, og vi må gjøre hverandre gode, sa Gunn Marit Helgesen.
Hvordan og hvorfor prioritere kultur?
Det overordnede temaet for årets møte var «Hvorfor og hvordan prioritere kultur i en krevende tid?» De store utfordringene i samfunnet påvirker alle politikkområder. Eksempler er det presserende behovet for klimatiltak, demografiendringer med flere pleietrengende, og en endret sikkerhetspolitisk situasjon. På samme måte påvirker også alle politikkområder det store bildet, og vi har stadig mer forskning på hvordan kulturfeltet og kulturpolitikken kan påvirke samfunnet.
Så hvor befinner kulturlivet, kulturpolitikken og kultursatsingene seg i dette bildet, og hvordan kan kulturen bidra konstruktivt i håndteringen av utfordringene i vår tid?