Forarbeid Stemme
Vi oppfordrer lærere til å forberede elevene godt i forkant - uavhengig om dere gjennomfører i Kommunenes Hus eller i klasserom. Her finner dere læringsressurser til forarbeid.
ForarbeidStemme har blitt støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Kommunal- og distriktsdepartementet.
Læringsspillet har som mål å formidle demokratiet som styringsform på en måte som bidrar til at elevene ønsker å delta mer. Stemme skal også formidle hvordan lokalpolitiske beslutninger påvirker livet og hverdagen til innbyggerne. For å gjøre læringsopplevelsen mest mulig engasjerende, relevant og troverdig vil undervisningsopplegget bruke reelle data fra hjemkommunen til elevene.
Stemme starter med at elevene føler på kroppen hvordan det er å leve i et autoritært regime. Videre skal elevene bygge opp lokaldemokratiet og spille rollene som folkevalgte og ansatte i administrasjonen. Hele læringsopplevelsen avsluttes med at elevene får en digital verktøykasse som viser hvordan de kan engasjere seg i egen kommune.
Praktisk informasjon
Stemme passer for elever på 10. trinn og i videregående skole og kan gjennomføres med minimum åtte og maksimum 32 elever. Læringsopplegget kan både gjennomføres i kunnskapssenteret i Kommunenes Hus og i ethvert klasserom, styrt av lærer. Spillet varer ca 2,5 timer.
Dersom dere skal gjennomføre Stemme i kunnskapssenteret, møter dere opp i resepsjonen i Kommunenes Hus, Haakon VIIs gt. 9. Vi har dessverre ikke noe egnet venteområde, så supert om dere møter presis. Det vil bli servert smoothie til elevene underveis.
Kompetansemål
Opplæringskonseptet er i tråd med ny læreplan, med særlig vekt på det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap, samt kompetansemål i samfunnsfag og samfunnskunnskap.
Relevans LK20
Det tverrfaglige temaet Demokrati og medborgerskap handler om at elevene skal få kunnskap om demokratiets forutsetninger og bli en aktiv medborger. Målet er demokratisk beredskap; at elevene skal bidra til å videreutvikle demokratiet i Norge.
Relevante kompetansemål i læreplan
Samfunnsfag 10. trinn
- beskrive trekk ved det politiske systemet og velferdssamfunnet i Norge i dag og reflektere over sentrale utfordringer
- vurdere på hvilke måter ulike kilder gir informasjon om et samfunnsfaglig tema, og reflektere over hvordan algoritmer, ensrettede kilder eller mangel på kilder kan prege forståelsen vår
Samfunnskunnskap vgo
- utforske hvordan interesser og ideologisk ståsted påvirker våre argumenter og valg av kilder, og reflektere over hvordan det gir seg utslag i forskjellige meninger
- reflektere over hva det innebærer å være medborger, og sammenligne hvordan politiske systemer er organisert i forskjellige land og områder
- vurdere hvordan utøvelse av makt påvirker enkeltpersoner og samfunn
- vurdere årsaker til og tiltak som kan forebygge rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer, og drøfte grensene for ytringsfriheten