Publisert: 27.04.2018
- Barneombud Anne Lindboe har gjennom sitt initiativ til «Grefsenerklæringen» skapt oppmerksomhet om et særdeles viktig tema – og utfordret en rekke samfunnsaktører til å forplikte seg i arbeidet mot vold mot barn. Fra å ha vært et lite omtalt tema er vold mot barn nå på agendaen i alle politiske partier, i flere departementer og direktorater, i mange fagorganisasjoner, også her i KS, sier avdelingsdirektør for helse og velferd i KS, Åse Snåre.
På møtet presenterte Snåre arbeidet KS og kommunene har gjort for å få fokus på vold mot barn for de fremmøtte på Grefsenkollen - en oppfølging av Grefsenerklæringen som KS' signerte 26. april 2017. KS har blant annet hatt et eget temanummer av Kommunespeilet viet til tematikken og temaet ble tatt opp på KS’ landsstyremøte høsten 2017.
KS’ oppfølging av Grefsenerklæringen:
- På KS landsstyremøte 2. november 2017 var vold mot barn tema. Barn og unge delte selv sine erfaringer og ga klare råd til 50 politiske ledere i kommuner og fylkeskommuner.
- KS har kontinuerlig møtt ordførere, rådmenn og kommunalsjefer gjennom egne regionale møteplasser hele året. Flere av fylkene (eks. Agder, Vestfold, Møre og Romsdal) har hatt utsatte barn som hovedtema på ett av sine møter det siste året.
- KS har publisert flere artikler om vold mot barn på KS’ nettsider. Et eget nummer av Kommunespeilet er viet temaet, bl.a. gjennom et intervju med leder av Barnevoldsutvalget, Ann-Kristin Olsen.
- Foredraget Ann- Kristin Olsen holdt på årsmøtet i KS Agder ble filmet og gjort tilgjengelig for alle kommuner og fylkeskommuner.
- KS har det siste året samarbeidet med kommunene gjennom forskjellige nettverk. Noe av det viktige i læringsnettverkene er at kommunene skal være bevisste på hvordan de samarbeider med og om de familiene og barna som sliter.
- KS har en egen lederutdanning for å styrke samhandlingen mellom tjenester for utsatte barn og unge.
- KS har startet et eget Barnevernsløft for Innlandet. Målet er å styrke det lokalpolitiske engasjementet for barnevernet; og samarbeidet mellom barneverntjenestene og lokalpolitikerne. Det er konkrete planer om å utvide satsingen til flere fylker. I Finnmark og Trøndelag er KS sentrale samarbeidspartnere i utviklingsarbeid for å styrke arbeidet med barn og familier som sliter. Se læringsnettverk for barn og unge og effektiviseringsnettverkene.
KS og regjeringen kom i høst også med en felles uttalelse om vold og overgrep mot barn.
Kommunene har et stort ansvar
- Kommunene har et stort ansvar for at barn har en trygg oppvekst. Ansatte i barnehager, skoler, barnevern og andre tjenester som treffer barn og unge kan utgjøre en stor forskjell i et barns liv. Mange kommuner har kommet langt i arbeidet med å forhindre og avdekke at barn utsettes for vold og overgrep. Likevel er det for mange barn som opplever at systemet svikter, sa avdelingsdirektør i KS, sa Åse Snåre under møtet.
- Noe av det viktigste de kommunale tjenestene kan gjøre for barn og unge er å ta dem på alvor. De ansatte må kunne snakke med barn på en måte som gjør det trygt å fortelle. Og kommunene må ha gode systemer og rutiner for å gjøre noe når de oppdager noen som kan ha vært utsatt for vold. De ansatte må vite hva de skal gjøre og hvem som gjør hva.
Lørenskog som et godt eksempel
Under møtet på Grefsenkollen var også Lørenskog kommune til stede og presenterte sitt arbeid. Kommunen har over tid satset på forebygging og på å skape trygge omgivelser for barn. «Sånn gjør vi det i Lørenskog» ble presentert av psykologene Inger Marie Andreassen og Stine Nørbech.
Varaordfører i Lørenskog Ernst-Modest Herdieckerhoff kommenterte at han var stolt av at Lørenskog over tid har hatt tverrpolitisk enighet om å satse på forebygging – og at det etter hans mening er en viktig årsak til at de i dag har et godt tilbud.