Livsområder i overgangen til voksenlivet
-
Om livsområder i overgangen til voksenlivet
Ungdoms overgang til voksenlivet innebærer forandringer på mange livsområder.
-
Håp og drømmer
Ungdom i overgangen til en voksentilværelse står overfor mange valg og muligheter. Ungdommens egne håp og drømmer om fremtiden har stor betydning for hvilke muligheter de kan tenke seg og klarer å jobbe mot.
-
Utdanning, kvalifisering, arbeid og dagaktivitet
Ungdom i slutten av tenårene må gjøre valg med hensyn til utdanning. Disse valgene legger premisser for senere fremtidsmuligheter.
-
Bolig
Å flytte hjemmefra er en konkret synliggjøring av at en tar en voksenrolle på flere områder. Det omfatter blant annet inntreden på boligmarkedet i form av leie eller eie, ansvar for egen husholdning med økonomi, innkjøp, matlaging og orden.
-
Økonomi
Overgangen fra barn til voksen handler om å gå fra å være forsørget til å forsørge seg selv.
-
Helse
En høyere andel unge med barnevernsbakgrunn har dårligere fysisk og psykisk helse enn sine jevnaldrende. Det er viktig ikke å underslå disse utfordringene, men samtidig heller ikke ensidig å fokusere på dem.
-
Hverdagsliv og relasjoner
Ungdomstiden er en tid for løsrivelse fra foreldre og etablering av egne nettverk. Samtidig har mange kontakt og opplever støtte fra foreldre. Det varierer i hvilken grad fosterforeldre og foreldre er en slik støtte for unge med barnevernsbakgrunn.
-
Kriser og uforutsette hendelser
De fleste mennesker opplever vanskelige hendelser og kriser i løpet av livet. I krevende livssituasjoner er det særlig behov for å ha noen å søke støtte hos.