Publisert: 13.09.2024
I denne artikkelen går vi gjennom dagens krav, bemanninssituasjonen og utvalgte kostnadsberegninger knyttet til økt bemanning.
Bemanning og kvalitet
God bemanning i barnehagene er den viktigste forutsetningen for å gi barna et best mulig tilbud. Det er behov for kompetente og engasjerte voksne for å utvikle samspillet med barna og sikre/ivareta kvaliteten i arbeidet med barnehagens rammeplan.
Krav til bemanning
Barnehagen skal ha tilstrekkelig bemanning til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet (barnehageloven §26). Videre er det definert en minimumsnorm med én ansatt per tre barn under tre år, og én ansatt per seks barn over tre år. Det er barnehageeier som har ansvaret for at lovkravene i barnehagen følges.
Pedagognormen regulerer at barnehagene skal ha minst én pedagogisk leder per syv barn under tre år og én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.
Dagens situasjon
Det er 5,7 barn per ansatt i norske barnehager, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Snittet i kommunale barnehager er 5,6 og 5,7 i private. Antall barn per ansatt varierer mellom kommuner og fylker. Det er høyest bemanningstetthet i Finnmark og flest barn per ansatt i de tre fylkene fra gamle Viken samt Oslo (snitt på 5,8). 99,2 prosent av barnehagene oppfyller bemanningsnormen.
65 prosent av barnehagene oppfylte normen for pedagogisk bemanning (pedagognormen) i 2023, en liten nedgang fra 2022. Totalt mangler det 2.822 årsverk på nasjonalt nivå for å oppfylle kravet. Nasjonalt er det 13,5 barn per barnehagelærer (omregnet til barn over tre år).
Bemanningstettheten i Norge er like høy som i Danmark og høyere enn i andre sammenlignbare land (OECD).
Omtrent 70 prosent av foreldrene er helt eller delvis enige i at bemanningstettheten er tilfredstillene i barnehagene (Utdanningsdirektoratet). Foreldrene til de yngste barna er noe mer tilfredse med bemanningen enn foreldrene til eldre barn. Foreldre med barn i små barnehager er mest fornøyd, og der er også bemanningstettheten i snitt høyere. Foreldreundersøkelsen er frivillig for barnehagene å delta i og for foreldrene å svare på, noe som kan føre til et skjevt utvalg.
Rekrutteringssituasjonen i dag
Det er ingen nasjonal statistikk som viser bemanningsutfordringene til barnehage generelt. KS arbeidsgivermonitor viser imidlertid at det blir stadig mer krevende for kommunene å rekruttere ulike yrkesgrupper. Og at det har blitt mer krevende for kommunene å rekruttere barnehagelærere og barne- og ungdomsarbeidere mellom 2021 og 2023. Nesten 50 prosent av kommunene oppgir at det er ganske eller meget utfordrende å rekruttere barnehagelærere. Kommunene oppgir at det er mer utfordrende å rekruttere barnehagelærere enn andre lærergrupper.
Det er generelt lav arbeidsledighet på omtrent 4 prosent (SSB).
Fremtidig behov for arbeidskraft
Barne- og ungdomskullene (0-4, 0-9 og 0-14 år) vil holde seg relativt stabile i antall barn frem mot 2040 (SSB). Samtidig blir det langt flere eldre, og de fleste fylker vil ha flere eldre (65+) enn yngre (0-19) allerede før 2030 (SSB). Antall i yrkesaktiv alder forventes heller ikke å øke. Perspektivmeldingen viser til et stort behov for ansatte i helse- og omsorgsyrker, og behovet for arbeidskraft er knyttet til blant annet økte spenninger i verden og klima- og miljøendringer.
Potensial for å jobbe godt med arbeidsmiljø, kvalitet og sykefravær
Sykefraværet i norske barnehager er høyt, med omtrent 9,5 prosent legemeldt fravær. Dette skaper en utfordrende situasjon for mange barnehager. Resultatene fra IA-bransjeprogram barnehage viser at systematisk partssamarbeid over tid gir resultater. I over to år har barnehager som deltar i bransjeprogrammet hatt lavere sykefravær enn snittet. De 75 pilotbarnehagene hadde i utgangspunktet høyere sykefravær.
Økt bemanning
I forbindelse med statsbudsjettet har regjeringen besvart en rekke henvendelser fra de politiske partiene knyttet til økt bemanning i barnehage og utvidet rett til plass, for eksempel ved løpende opptak.
For eksempel
- en bemanningsnorm for hele barnehagens åpningstid vil kreve om lag 20.000 flere årsverk ogkoste 12,4 milliarder kroner
- en utvidet rett til barn født fra februar og mai vil kreve 23. 500 nye barnehageplasser og et behov for å øke antall ansatte med 7.800 årsverk
- rett til plass ved tre tidspunkt i året for ettåringene vil koste 6,1 milliarder kroner årlig og kreve om lag 6.500 flere årsverk
- ett ekstra barnehagelærerårsverk i alle ordinære barnehager koste om lag 3,7 milliarder kroner og 5.000 barnehagelærerårsverk
Departementet, som svarer på budsjettspørsmål, understreker at det er stor usikkerhet knyttet til enkelte av anslagene.
KS' syn på tiltak for å sikre god bemanning i barnehagene
KS mener utfordringer med bemanning i barnehagene først og fremst må løses gjennom tiltak for å rekruttere flere ansatte og redusere sykefraværet slik at bemanningen blir mer stabil og bedre for barna. Vi ser at tiltak som ledd i IA-bransjeprogram gir positiv effekt. Sammen med regjeringen og de andre partene i arbeidslivet har vi utarbeidet en plan for å rekruttere flere barnehagelærere. For eksempel betyr det at flere kan få utdanning i kombinasjon med arbeid i barnehagen
Strengere normkrav hindrer løsninger
Krav til bemanning er allerede strengt regulert gjennom bemannings- og pedagognormen. En ytterligere skjerping av normen vil kreve mer personell, noe det allerede i dag er betydelige utfordringer med å rekruttere til sektoren. Det er ikke realistisk å rekruttere om lag 20.000 flere årsverk for å ha full bemanning i hele åpningstiden i en tid da det allerede er knapphet på personell både i barnehagene og i andre sektorer. Strengere normkrav kan dessuten forhindre gode og fleksible løsninger både for foreldre og kommuner. Et krav om for eksempel to ansatte til enhver tid skal være på jobb uavhengig av antall barn som er til stede vil innebære en innskrenket åpningstid som rammer mange familier. KS er for øvrig enig i at barnehager må kunne stenge når de vurderer at de ikke har en tilstrekkelig bemanning til å ivareta omsorgen for barna.