Slik bruker du taksonomien til å finne indikatorer
Her får du oversikt over indikatorer som er ferdig klassifisert etter KS’ Taksonomi. Du kan laste de ned til bruk i eget analysearbeid.
Publisert: 13.06.2022
Slik bruker du denne nettsiden
Indikatorene presenteres gjennom en skyløsning som heter Airtable. Til nå er det i hovedsak internasjonale indikatorsett som er klassifisert, så teksten inne i Airtable er hovedsakelig på engelsk.
Du kan navigere i verktøyet ved å bruke ulik funksjonalitet i boksene som ligger under her. Videoene viser deg hvordan du bruker verktøyet, men her har du noen av hovedfunksjonene forklart med tekst:
Filter: Her kan begrense hva som vises gjennom å slå på ulike filtre. Ved å kombinere flere ulike filtre kan du for eksempel velge å kun se indikatorer som tilhører et visst bærekraftsmål og som er mulig å måle på by-/kommunenivå, med tall som oppdateres hvert år.
Group: Her kan du velge å gruppere de indikatorene du har valgt å se (hvis du ikke bruker filtre, ser du alle som er klassifisert). Det gjør det enklere å få rask oversikt over hva som er tilgjengelig. Du kan også velge “Collapse all” eller “Expand all” for å hhv lukke gruppene eller åpne gruppene.
Sort: Her kan du sortere indikatorene etter tilgjengelige sorteringskolonner, iht taksonomiens klasser.
Hide fields lar deg skjule noen av kolonnene i sorteringsarket.
Forstørrelsesglasset som ligger helt øverst til høyre i Airtable-vinduet lar deg fritekstsøke i alle indikatorene som er klassifisert. Vi gjør oppmerksom på at de fleste indikatorene er på engelsk, men de norske målepunktene vil gi søketreff på norske ord.
Helt nederst til høyre i Airtablevinduet finner du valgene “Download CSV” og “View larger version”. Disse funksjonene lar deg laste ned kommaseparerte filer av resultatet av dine søk i Airtablevinduet, samt gir deg muligheten til å jobbe i et større verktøyvindu.
Disse indikatorsettene er klassifisert
De 7 første indikatorsettene som er klassifisert etter taksonomien er seks internasjonale sett fra FN, OECD og EU, og en norsk samling med potensielle nasjonale målepunkter for å måle bærekraft fra St.meld 40 (2020-2021). Videoen nedenfor viser hvordan du kan bruke verktøyet i boksen under til å lære disse indikatorsettene bedre å kjenne.
Teksting av video ▼
Denne filmen er foreløpig ikke tekstet. Vi jobber med å tekste de mest populære filmene våre og din stemme teller! Ønsker du at vi tekster denne filmen?
Her ligger ferdig klassifiserte indikatorer
Videoen under forklarer mer om hva de ulike klassifikasjonene er og hvordan du kan bruke verktøyet til å sortere, filtrere og gruppere indikatorer. I vinduet under videoen finner du alle indikatorene som er klassifisert etter taksonomien i en liste. Her kan du selv lete etter indikatorer ut fra alle taksonomiens klassifikasjoner, som Bærekraftsmål, Trippel bunnlinje, Geografisk tilgjengelighet, Datakilde, Indikatorsett, etc. Du kan også eksportere dette som kommaseparert fil, for å jobbe videre med det i egen organisasjon.
Teksting av video ▼
Denne filmen er foreløpig ikke tekstet. Vi jobber med å tekste de mest populære filmene våre og din stemme teller! Ønsker du at vi tekster denne filmen?
Videoen under viser deg hvordan du kan eksportere fra Airtableverktøyet og bruke regnearkprogram som for eksempel Microsoft Excel til å importere filen og jobbe videre med den på egen hånd.
Teksting av video ▼
Denne filmen er foreløpig ikke tekstet. Vi jobber med å tekste de mest populære filmene våre og din stemme teller! Ønsker du at vi tekster denne filmen?
Er du klar for å bruke taksonomimodellen for å sortere dine egne indikatorsett? Trykk her for veiledning