Mer om rapporten i Arendal

Foto: Nordregio

Benytt sjansen og meld deg på vårt arrangement under Arendalsuka hvor vi skal gå nærmere inn på funnene i rapporten.

Lenkeblokk Icon Mer informasjon og påmelding

- Dette er den første tverrnasjonale rapporten i sitt slag i verden. Målet er å belyse hvordan lokale og regionale myndigheter i Norden har brukt bærekraftsmålene i eget arbeid, fremgangen som er gjort, samt hindringer de har møtt i arbeidet sitt, sa Anne Romsaas, fagsjef i KS for FNs bærekraftsmål. Rapporten ble lansert på et arrangement i FN sist uke.

Sammen med kolleger fra de andre nordiske søsterorganisasjonene presenterte hun funnene og anbefalingene i rapporten. Gjennom rapporten og en verktøykasse er målet også å dele erfaringer og metoder med lokale og regionale myndigheter globalt.

Høydepunkter fra rapporten

Nordiske kommuner er engasjerte, de jobber helhetlig og inkluderer i stor grad bærekraftsmålene i lokale strategier, budsjetter og anskaffelsesretningslinjer. Selv om alle de 17 bærekraftsmålene anerkjennes som viktige, prioriterer en del kommuner spesifikke mål. SDG 3 (God helse og livskvalitet), SDG 11 (Bærekraftige byer og lokalsamfunn) og SDG 13 (Stoppe klimaendringene) er blant de høyest prioriterte. Kommunene er også opptatt av å måle framgangen.

Samtidig opplever mange manglende kapasitet til å arbeide med 2030-agendaen, manglende politisk prioritering, manglende støtte fra nasjonale myndigheter og manglende tilgang til gode metoder og verktøy.


Nordic Toolbox

Som del av rapporten finner man også en nordisk verktøykasse - et interaktivt verktøy med eksempler fra kommuner og regioner i hele Norden. Her kan man dele erfaringer, lære og la seg inspirere.

Vekker internasjonal oppmerksomhet

Møtet ble åpnet av Norges FN-ambassadør Merete Fjeld Brattested sammen med kolleger fra de andre nordiske landene. Den norske ambassadøren viste til at det lokale selvstyret står sterkt i de nordiske landene. Dette gir et godt grunnlag for samarbeid mellom myndighetsnivåer for å nå bærekraftsmålene. Målet for det nordiske samarbeidet er å bli den mest bærekraftige og integrerte region i verden innen 2030.

Den nordiske rapporten inkluderer også bidrag fra sivilsamfunnet og ungdomsorganisasjoner i Norden. I møtet ble ungdomsperspektivet presentert av Norges ungdomsdelegat til FN-møtet, Ari Sigurdarson.

– Involvering av unge stemmer blir ofte symbolpolitikk. Strukturelle barrierer som utilstrekkelige ressurser og manglende politisk vilje hindrer ekte deltakelse. Vi har heller ikke stemmerett i beslutningene, sa Ari Sigurdarson. Målet må derfor være at flere land etablerer ordninger med lokale ungdomsråd.

Som avslutning av arrangementet delte representanter for det internasjonale samfunnet sine betraktninger om hvordan arbeidet med Agenda 2030 kan bringes videre.

- Lokal handling blir fortsatt sett på som et perifert spørsmål, sa Shipra Narang Suri fra UN-Habitat. Dette kan ikke fortsette. Når vi snakker om arbeidet etter 2030 må det lokale og regionale nivået involveres.

Emilia Saiz, generalsekretær i den verdensomspennende kommuneorganisasjonen United Cities and Local Governments  (UCLG), fremhevet at de nordiske landene kan tjene som inspirasjon for andre regioner som ønsker å styrke sine bærekraftsstrategier. Norden viser at velferdsstater akselererer bærekraftsarbeidet, noe som er nødvendig i tider der verdier som demokrati, velferd og likhet trues.

Rapporten viser tydelig at den globale Agenda 2023 angår alle, uansett hvor i verden man kommer fra. I sitt innlegg understreket Saiz at nasjonale kommuneorganisasjoner spiller en ekstremt viktig rolle.

- Det internasjonale samfunnet har oppdaget byenes rolle, men har ikke helt forstått at dette arbeidet også drives framover gjennom kommuneorganisasjonene. Den nordiske rapporten får fram dette, sa Saiz.

Lanseringen av den nordiske rapporten var del av sideprogrammet i FNs høynivåmøte – High Level Political Forum on Sustainable Development - som samler representanter fra alle FNs medlemsland. Møtet om den nordiske rapporten ble også direktesendt på UN Web TV med mer enn 200 deltakere.

Internasjonale betraktninger på rapporten fra Stefano Martha, OECD, Emilia Saiz, UCLG og Shipra Narang Suri, UN-Habitat. Foto: Nordregio

Lokale og regionale myndigheter og deres organisasjoner er viktige

Den nordiske rapporten ble lagt merke til i FN-møtet og ledende representanter fra UN Habitat, OECD, UCLG og flere refererte til den i senere møter. Både kommunesektorens rolle og arbeidet som kommuneorganisasjonene gjør for å koordinere og støtte opp under denne innsatsen ble trukket fram i flere debatter.

F.v. Ari Sigurdarson, LNU, Anne Romsaas, KS, Emilia Saiz, UCLG og Knut Hjorth-Johansen, KS, deltok på FNs bærekraftsmøte hvor statusrapporten fra nordisk bærekraftsarbeid ble lansert. Foto: Anne Romsaas, KS