Publisert: 11.10.2023
Vær oppmerksom på at opptaket er autotekstet, og feil kan forekomme.
Kjetil Bjørklund, KS
Kjetil presenterte KS' arbeid med sirkulær økonomi og det nyopprettede KS nettverk for sirkulær økonomi. KS har publisert en veileder for sirkulær økonomi, og i juni i år ble nettverket etablert under arrangementet Grønn praksis i Kristiansand. Bjørklund vil belyse de strategiske planene KS har for å fremme sirkulær økonomi i kommunesektorens arbeid fremover, og vise frem de praktiske arenaene for erfaringsdeling og kompetanseheving som nettverket legger til rette for.
Administrerende direktør Grethe Olsbye i Sirkula IKS.
Sirkula IKS ble stiftet i 2016, og tar hånd om avfallet for de private husholdningene i Ringsaker, Hamar, Stange og Løten kommuner, som også eier selskapet. Resirkula har vært Sirkula sitt ombrukskonsept siden åpningen i juni 2020. Et stadig økende antall tonn brukte varer, som blir levert inn på gjenvinningsstasjonen, får nytt liv gjennom de fem butikkene på senteret. Reparasjon og redesign kommer i tillegg til tradisjonelt gjenbruk. Ressurser tilbake i kretsløpet, og CO2-utslipp fra forbrenning reduseres. Ombruket bremser også uttak av nye naturressurser og ny produksjon. Resirkula har også en sosial profil - Kaféen på stedet, ombruksmottaket og en av butikkene driftes av Mjøsanker, som er en lokal arbeids- og inkluderingsbedrift. 10 % av de ansatte er rekruttert gjennom arbeidstrening og tiltak, slik at den sosiale bærekraften i virksomheten også er svært betydningsfull.
Desirée Hagman, senterleder på Omigjen ombrukskjøpesenter i Asker
Desiree presenterte status for Omigjen, nesten ett år etter åpning. Omigjen er drevet av kommunen for å tilrettelegge for sirkulære forretningsmodeller i kommunen, og utforskning av konsepter som gjør ombruk til et levebrød. Desiree vil at Omigjen skal bidra til handlingsendring blant Askers forbrukere! Det å kjøpe brukt skal være like enkelt, trygt og tilgjengelig som å handle nye ting. Omigjen skal bidra til avfallsreduksjon, økt ombruk, mer arbeidstrening, mer reparasjon og reduserte utslipp til nyproduksjon og transport. Hva har vi lært etter ett år i drift, og hva er barrierer og muligheter for at Omigjen skal nå sitt fulle potensiale?
Kristin Viker-Matheson, anskaffelsesrådgiver i Asker kommune
Kristin er prosjektleder for kommunens innovative anskaffelse av digital ombruksplattform. Asker har en digital plattform for ombruk i dag, men ønsker i dette prosjektet å utvikle en forbedret plattform i samarbeid med leverandørmarkedet. Målet er at plattformen skal fremme økt ombruk, forenkle logistikken for formidling av brukte møbler og inventar, samt å bidra til bedre bærekraftsrapportering (utslipp avfallsreduksjon, kostnader, genererte reparasjon og vedlikeholdsoppdrag til arbeidstrening mv.). Plattformen skal forhåpentligvis bidra til mer sirkulær økonomi i Asker, men kanskje også på tvers av kommunegrensene?
Det nasjonale bærekraftsnettverket for kommunesektoren organiserer sammen med KS månedlige lavterskel webinarer om ulike temaer, kalt Bærekraftsfredag. Temaene som tas opp er relevante for kommunesektoren, og belyser ulike deler av bærekraftsarbeidet som pågår. Sendingene foregår på Teams, er åpne for alle, og krever ingen påmelding.
Dersom du ønsker å stå på mailinglisten vår slik at du mottar teams-invitasjonen på mail, gjør du det ved å følge denne linken. Dersom du ønsker å avmeldes mailinglisten trenger du kun å sende en mail til andreas.stangenes@ks.no og be om å bli fjernet.