Hva er en kommune?
Har du noen gang reflektert over hva kommunen faktisk gjør for deg, din familie og ditt lokalsamfunn? Kommunen er med deg hele livet ditt, og har ansvar for mange avgjørende velferdsoppgaver. Hadde egentlig livet gått rundt uten kommunen? Neppe!
Kommuner og fylkeskommuner har et helhetlig samfunnsansvar og tar seg av fire grunnleggende oppgaver:
- Å være demokratisk aktør
- Å yte offentlige tjenester
- Å drive samfunnsutvikling
- Å utøve myndighet
Kommuner og fylkeskommuner er demokratiske aktører i den forstand at de styres av folkevalgte, som kan ta reelle beslutninger på vegne av innbyggerne. Når innbyggerne kan velge hvem som skal representere dem, har vi et representativt demokrati. Lokaldemokratiet skal også ivareta innbyggernes mulighet til å påvirke beslutninger som er viktige for dem.
Kommunen tilbyr et bredt spekter av tjenester til innbyggerne, inkludert barnehager, grunnskoler, kultur, helse og omsorg, barnevern, renovasjon, bibliotek, rusarbeid, vei, vann- og avløpssystemer, og mye mer.
Fylkeskommunene som regionale samfunnsutviklere skal ta ansvar for en helhetlig og ønsket utvikling i eget fylke. Samfunnsutvikling handler om summen av innsats rettet mot blant annet klima og miljø, folkehelse, kompetanse, kultur, ressursforvaltning, samferdsel og næringsutvikling.
Kommuner og fylkeskommuner er selvstendige forvaltningsnivåer med egen folkevalgt ledelse, og de er formelt likestilte forvaltningsnivåer. Tradisjonelt styrer staten kommunene gjennom lover, forskrifter og andre former for regulering, og gjennom finansielle bevilgninger.
Skatt og rammetilskudd er kommunesektorens viktigste inntektskilde, og utgjør 70% av de samlede inntektene. Departementer, direktorater og regionale statlige etater veileder kommunene både skriftlig og muntlig. Statsforvalteren er statens regionale representant.