Til hovedinnhold
Steg 6

Arbeidsplan

Nå har tiden kommet for å lage arbeidsplanen for neste planperiode. Denne skal møte behovene og kravene som ble kartlagt og avklart i de forrige stegene.

Nå har tiden kommet for å lage arbeidsplanen for neste planperiode. Denne skal møte behovene og kravene som ble kartlagt og avklart i de forrige stegene.

 

Hva er en arbeidsplan?

Arbeidsplanen definerer når ansatte skal jobbe. Planen kalles også vaktliste, turnus eller turnusplan. En arbeidsplan er nødvendig når ansatte jobber ulike tider på døgnet og når arbeidstiden ikke kan bestemmes konkret i arbeidsavtalen.

 

Den nye arbeidsplanen skal være helsefremmende med god balanse mellom arbeid og restitusjon og mellom oppgavemengde, kapasitet og sammensetning av kompetanse.

 

En god arbeidsplan:

 

  • Sikrer at de ansatte på vakt dekker bemanningsbehovet
  • Planlegger arbeidstider basert på avklaringer med den enkelte ansatte

 

Start med å legge inn:

  1. Helgetimer
  2. Røde dager
  3. Ferie
  4. Kveld
  5. Dag

 

Leder og den partssammensatte gruppa vurderer udekket behov og en eventuell utlysning av stillinger. Gruppa skal også ta hensyn til balansen mellom arbeid, fritid og restitusjon, og hvordan den nye arbeidsplanen forebygger innleie og sikrer kontinuitet i planperioden.

 

Tillitsvalgt og leder kvalitetssikrer om arbeidsplanen samsvarer med bemanningsplanen, og at den er lovlig i henhold til arbeidsmiljølovens kapittel 10 om arbeidstid.

 

Arbeidsplanen skal også inkludere møtene som kreves for å evaluere prosessene og planlegging av drift- og gevinstrealisering i neste steg.

 

Tips: Du kan lese mer om arbeidstidsplanlegging i boka Arbeidstidsplanlegging – arbeidsplan og turnusordningen.

KONTAKT