Det var utgangspunktet for noen av gruppeoppgavene på høstens første fellessamling for et av Tørns nye nettverk som har oppstart denne høsten. 

Merethe Taang fra KS startet samlingen med å fortelle litt om Tørn og hvordan Tørn-prosjektet jobber kunnskapsbasert. I Tørn-prosjektets innledende fase ble det brukt mye tid på kartlegge kommunenes behov. Samtaler med både ledere og medarbeidere i tretti kommuner avdekket et behov for mer kunnskap om bemanningsplanlegging, arbeidstidsordninger, prosess- og prosjektledelse, endringsledelse og partssamarbeid.

En gjennomgående opplevelse fra samtalene med 30 kommuner i landet er at det jobbes målrettet, konstruktivt og ressurseffektivt for å sikre fremtidens helse- og omsorgstjenester. I det følgende oppsummeres noen sentrale vurderinger fra samtalene. Klikk her for å lese mer om rapporten.

Rapport mai 2021

Lenkeblokk Icon Prosjekt Tørn - Sammen om fremtidens helse og omsorg


Overordnet tema for samlingen var derfor ny organisering av arbeidet og arbeidstiden som gir effekt på kontinuitet og kvalitet. I samlingen tok deltakerne stilling til utfordringsbildet i deres kommuner. Hensikten med samlingen var å sette i gang arbeidet med å avklare mål, ståsted og utviklingsbehov for realisering av arbeidstidsordninger som fremmer heltidskultur i de utvalgte tjenesteområdene.  

Deltakerkommunene presenterte sin kommune og satsingsområde ved hjelp av visittkort der de introduserte antall avdelinger og årsverk i sin kommune. Til slutt fortalte alle litt om deres motivasjon for å delta på nettverket og deres signatur på satsningen. Noen fellestrekk ved motivasjonen til alle deltakerkommunene var å bygge en heltidskultur som sikret kontinuitet, trygghet og kvalitet i tjenestene – for brukere og ansatte.

Fra ord til handling i heltidskulturarbeidet

Nettverket legger til grunn at heltidskultur er en forutsetning for kontinuitet og kvalitet i tjenestene, samtidig som samarbeid, medarbeiderinvolvering og ledelse er forutsetninger for å lykkes med å utvikle heltidskultur. I piloten skal kommunene prøve ut nye måter å organisere arbeidet og arbeidstiden på som gir effekt på kontinuitet og kvalitet i tjenestene og ikke minst forutsigbarhet og trygghet for brukere og ansatte.

Hildegunn Andreassen fra Framlent As holdt innlegg ved å se på hvilke gevinster det jaktes på i Tørn og hvorfor det er så viktig å høste disse. Leif Moland fra FAFO satte forskning på agendaen, der han holdt innlegg om hva som må på plass av overordnede prosesser, roller og bidrag for at vi skal lykkes i heltidskulturarbeidet.  

Fellessamlingen åpnet også for erfaringsutveksling og gode eksempler. Her var Janne Moholt fra Sandefjord kommune invitert til å dele eksempler fra sin kommune i arbeidet med heltidskultur. Hun snakket om de erfaringene kommunen har hatt så langt i pilotarbeid i regi av Tørn, og gikk nærmere inn på hvordan bygging av selve turnusplanen med involvering av ansatte har vært – med særlig fokus på samarbeid og rettferdighet.

Deltakerkommunene i den første fellessamlingen for en av Tørns to piloter:

  • Eigersund
  • Randaberg
  • Tønsberg
  • Larvik
  • Vefsn
  • Aure
  • Haugesund
  • Birkenes
  • Vindafjord

Deltakerkommuner tok stilling til utfordringsbildet og dokumenterte sin fremdrift på «padlets» som arbeidsverktøy. Noen av diskusjonene som kom frem i utfordringsbildet var mangelen på en god bemanningsløsning og en større samarbeid- og samhandlingsbehov mellom ledelse og ansatte. I helse- og omsorgstjenestene er det stor kompleksitet hos beboerne som krever høy kompetanse. I tillegg kan det være utfordrende og tidkrevende å rekruttere, lære opp og beholde ansatte. Da er det avgjørende med en god bemanningsløsning og heltidskultur sikt.

Vi ser frem til flere innholdsrike samlinger!