Felles uttalelse fra NHO, KS, Virke og Spekter

Kompetansereformutvalget overleverte i dag sin rapport til forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. Alle hovedorganisasjonene i arbeidslivet har vært med i utvalget, som er blitt ledet av Dag Terje Andersen. 

Utvalgets formål har vært å utrede hvordan de tre partene kan legge bedre til rette for omstilling og læring i arbeidslivet, gitt overordnede mål om høy stabil sysselsetting, å motvirke økende ulikhet og sikre kompetansen arbeidslivet trenger.

Dette er en milepæl for kunnskapsnasjonen Norge. Partene i arbeidslivet leverer konkrete og nødvendige grep for å gi virksomhetene og arbeidstakere mer av kompetansen som arbeidslivet trenger. 

– Befolkningsutviklingen, med færre yrkesaktive per pensjonist, skaper mangel på arbeidskraft. Derfor blir det enda viktigere å utvikle sin kompetanse mens man står i jobb, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.

Tiltak for å styrke livslang læring 

Det finnes ikke ett svar på hvordan vi kan legge til rette for omstilling og læring i arbeidslivet. Behovene varierer stort mellom ulike bransjer og grupper. Fellesnevnerne er likevel å sørge for fleksibilitet for den enkelte og skreddersøm som treffer virksomhetenes kompetansebehov.

Kompetansereformutvalget presenterer derfor en rekke tiltak, som sammen vil bidra til å styrke kompetanseutviklingen og samarbeidet mellom partene.  

Utvalget foreslår blant annet å utvikle og skalere opp eksisterende ordninger:

  • Treparts bransjeprogram for kompetanseutvikling som utvikler korte og fleksible utdanningstilbud som treffer de konkrete behovene i arbeidslivet 
  • Tilskudd til bedriftsintern opplæring (BIO-middelordningen) som gir støtte til kompetanseutvikling i forbindelse med omstilling 
  • Kompetansepluss som gir arbeidstakere tilgang på opplæring i grunnleggende ferdigheter

Utvalget er også enige om:

  • En justering av Lånekassen for livslang læring  
  • Etablering av en digital kompetanseplattform 
  • Utvikle verktøy for å synliggjøre læringen som skjer i arbeidslivet 
  • Videreutvikle de regionale kompetanseforaene 
  • Styrke partssamarbeidet om kompetanseutvikling på nasjonalt nivå 

NHO, KS, Virke og Spekter forutsetter at regjeringen følger opp utvalgets forslag raskt og konsekvent. Det haster å styrke kompetansepolitikken i lys av en aldrende befolkning og grønn og digital omstilling, slik regjeringen selv har påpekt i perspektivmeldingen.

– Kommunal sektor har stort behov for kompetanse. Den viktigste investeringen kommuner og fylkeskommuner kan gjøre er i egne ansatte, noe de allerede gjør i stort omfang. KS er derfor glad for det grundige arbeidet som er gjort, og vil spesielt peke på at utvalget framhever fylkeskommunens rolle i koordinering av det regionale kompetansearbeidet, sier Gangsø

KS vil komme nærmere tilbake til de enkelte forslagene i sin høringsuttalelse.