Publisert: 29.01.2025
Funnene gir støtte for å videreføre arbeidet med mentornettverk som et tiltak for å rekruttere og beholde
På oppdrag fra KS har Oslo Economics gjennomført en evalueringsforsking av mentorprogram for nytilsatt helsepersonell. KS-prosjektet Jobbvinner driver læringsnettverk for kommuner som ønsker å utvikle og innføre mentorprogram for nytilsatt helsepersonell. I underkant av 50 kommuner tilbyr nå mentorprogram som en del av sin onboarding.
Formålet med evalueringen er å vurdere i hvilken grad mentorprogram har bidratt til å øke de kommunale helse- og omsorgstjenestenes evne til å rekruttere, beholde og utvikle helsepersonell.
Evalueringen viser at kommunene oppnår mange positive resultater og effekter når de innfører mentorprogram.
Se opptak av lanseringen her:
Evalueringen viser at mentorprogram påvirker rekruttering positivt i noen grad. De fleste nytilsatte som svarte på spørreundersøkelsen visste om mentorprogrammet før de begynte, og omtrent to av tre nytilsatte oppga at tilbudet om mentor bidro (25 prosent) eller bidro litt (42 prosent) til at de søkte på den utlyste stillingen. De fleste lederne rapporterte at mentorprogram i noen grad har gitt økning i antall kvalifiserte søkere på relevante stillingsutlysninger.
Færre slutter i jobben
Mentorprogram fører også til bedret faglig utvikling og bedret trivsel blant ansatte, både nytilsatte og mentorer, viser evalueringen. Dette kan bidra til at helsepersonell blir værende lenger i jobben og redusere turnover på lengre sikt.
Analyser av registerdata viser at turnover er lavere i virksomheter etter de har innført mentorprogram, sammenlignet med før. Det gjelder både for helsepersonell samlet sett, og for sykepleiere.
Når vi sammenligner resultatene med landsgjennomsnitt for tilsvarende grupper helsepersonell og periode, finner vi at reduksjonen i total turnover er vesentlig større i virksomhetene som har innført mentorprogram, enn i andre virksomheter. Endringene i turnover er derimot stort sett ikke statistisk signifikante, og vi vet derfor ikke om reduksjonen i turnover skyldes mentorprogram eller andre faktorer i virksomhetene.
God forankring i ledelsen er viktig
I rapporten vurderes også hva som er sentrale suksessfaktorer for implementering av mentorprogram. En av disse faktorene er kompetansehevingstiltak for mentorene. Andre forhold som nevnes er økonomisk kompensasjon til mentorer, tydelige retningslinjer og erfaringsdeling på tvers av virksomheter og kommuner. De fleste mentorer, menteer og ledere er positive til mentorprogrammene og hvordan disse har blitt innført i virksomhetene. Forankring i ledelse og personalgruppa, god opplæring, tid til refleksjon, fleksibilitet og individuell oppfølgning trekkes frem som deler av mentorprogrammene som fungerer godt. Noen sentrale utfordringer er tilrettelegging for oppfølging og gjennomføring i virksomhetene, i tillegg til praktiske hindringer som ulike turnusordninger og sårbarhet under ferieavvikling.
- Rapporten dokumenterer at programmet bidrar til rekruttering
- Funnene gir støtte for å videreføre arbeidet med mentornettverk som et tiltak for å rekruttere og beholde helse- og omsorgspersonell. Rapporten gir også grunnlag for å styrke og videreutvikle prosjektet, sier Kristin Holm Jensen, avdelingsleder for oppvekt, kultur og utdanning i KS.
- Forskningsresultatene vil også støtte kommunene i prosessen med å implementere og oppskalere tiltaket til flere virksomheter i helse- og omsorgstjenesten i kommunen etter at prosjektperioden i læringsnettverket er avsluttet. Dette er et arbeid som krever solid forankring på ledernivå. Rapporten som både dokumenterer at mentorprogram bidrar med å rekruttere helsepersonell og fører til faglig utvikling og trivsel kan benyttes til å begrunne dette sprednings- og implementeringsarbeidet, sier Holm Jensen.
Kristin Holm Jensen, avdelingsdirektør i KS, Marianne Lefsaker Johansson, Oslo Economics, og Ellen Rønning-Arnesen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, deltok under lanseringen sammen med blant andre Terje Rogde, ordfører i Hammerfest kommune.
- Som kunnskapsorganisasjon er det viktig at KS og Jobbvinner kan vise til solid kunnskap om effekter av tiltak vi utvikler og som vi oppfordrer kommunene til å ta i bruk, sier Holm Jensen.
Les mer om Jobbvinner her