Kompetent personell er en forutsetning for god kvalitet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Et mentorprogram for nytilsatte nevnes i NOU 2023:4, Tid for handling som et tiltak som kan bidra til å beholde og rekruttere helsepersonell. Erfaringer viser at mentorprogrammet er et konkret, effektivt og lite ressurskrevende tiltak.

Videreutvikling og spredning av mentorprogram for nytilsatt helsepersonell er et av Jobbvinners satsingsområder frem mot 2025. Læringsnettverk er en hensiktsmessig metode for fagutviklingsarbeid.  Jobbvinner planlegger derfor et nytt læringsnettverk for kommuner som er i gang med, planlegger å starte med eller er interessert i et mentorprogram.

Jobbvinner er ett av tiltakene i Kompetanseløft 2025 som er regjeringens plan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Prosjektet skal bidra til økt rekruttering av sykepleiere og helsefagarbeidere til de kommunale tjenestene. KS leder prosjektet i samarbeid med Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Delta. Jobbvinner har erfaring med å lede læringsnettverk for mentorprogram og har gode resultater å vise til.

Lenkeblokk Icon Finn ut mer om prosjektet Jobbvinner

Mål

Læringsnettverket skal bidra til at deltakerkommunene er i stand til å utvikle, pilotere og implementere et eget mentorprogram som en systematisk oppfølgingsordning av nytilsatt helsepersonell. Mentorprogrammet kjennetegnes av systematikk, lederanerkjennelse og mentorkompetanse. Formålet er å skape gode og trygge rammer for den som tilsettes og faglig utvikling ved kommunens helsefaglige tjenestesteder.

Hva innebærer deltakelse i et læringsnettverk?

I læringsnettverket samarbeider kommunene om å utvikle og innføre mentorprogrammet. En tverrfaglig prosjektgruppe fra kommunen møter til samlinger med andre kommuner 3-4 ganger per år for relevant kunnskapspåfyll, erfaringsutveksling og felles refleksjon. Mellom samlingene jobber prosjektgruppene med å utvikle et mentorprogram tilpasset egen kommune. Det blir gitt oppgaver som skal gjøre innføringen av et mentorprogram hensiktsmessig. Prosjektgruppene tilbys veiledning mellom samlingene.

Læringsnettverket går fra september 2024 til november 2026. I første halvdel jobber deltakerkommunene med mentorprogram ved 2-3 tjenestesteder og i siste halvdel skal deltakerne spre tiltaket til flere tjenestesteder i kommunen. Jobbvinner arrangerer syv samlinger, tre fysiske og fire digitale gjennom perioden. Det er obligatorisk oppmøte på alle samlinger.

Deltakelsen er gratis, men kommunene dekker selv arbeidstid og kostnader til reise og opphold i forbindelse med samlingene.

Bli med på informasjonsmøtet 5. september 2024 kl. 13-14.30 (Teams)

 

Gjennomføring

Informasjonsmøte

5. september 2024

kl. 13.00-14.30

Digitalt

 

Søknadsfrist

20. september 2024

 

Bli-kjent-møter med hver kommune

 

7.-17. oktober 2024

Digitalt

Førsamling med

prosjektlederne

 

28. oktober 2024

kl. 13-15

Digitalt

1. samling

November 2024

Fysisk

2. samling

Februar 2025

Digitalt

3. samling

Juni 2025

Digitalt

4. samling

November 2025

Fysisk

5. samling

Februar 2026

Digitalt

6. samling

Juni 2026

Fysisk

7. samling

November 2026

Digitalt

Utbytte for deltakerkommunene

  • Støtte til utvikling og innføring av mentorprogram som bidrar til å rekruttere og beholde helsepersonell til kommunen
  • Tilgang til fagekspertise på relevante tema
  • Bygging av gode, langsiktige relasjoner med andre kommuner som deltar i læringsnettverket
  • Veiledning og oppfølging av kommunens utviklingsarbeid gjennom hele pilot – og implementeringsperioden.
  • Kompetanse i å drive utviklingsarbeid 

Krav til kommunene

En god prosjektorganisering og forankring av arbeidet både politisk og administrativt i kommunen er viktig for at tiden i læringsnettverket skal gi størst mulig utbytte og bidra til varige endringer.

Deltakerkommunene etablerer en partssammensatt prosjektgruppe. Arbeidet må forankres i en styringsgruppe hvor ledelsen er representert. Deltakelsen krever egeninnsats og prioritering av arbeidet, både i prosjektgruppa og fra kommunens ledelse.

Jobbvinner får finansiering fra Helsedirektoratet og rapporterer årlig på prosjektets fremdrift. For å kunne beskrive effekten av Jobbvinners tiltak, forventes kommunene i læringsnettverket å levere jevnlige statusrapporter samt en sluttrapport ved nettverkets slutt.

Kommunens prosjektgruppe deltar på alle fysiske og digitale samlinger.

Søknaden bør inneholde følgende informasjon

  1. Hvilke mål har dere for deltakelsen i læringsnettverket?
  2. Hvordan er deltakelsen forankret i kommunen?
  3. Hvilke strategier/pågående arbeid i kommunen ser dere dette arbeidet i sammenheng med? (Eksempel: Plan for strategisk kompetanseutvikling. Deltakelse i Tørn-prosjektet, arbeid med sykefravær.)
  4. Har dere tidligere gjort utviklingsarbeid knyttet til å rekruttere og beholde helsepersonell?
  5. Hvem skal stå som prosjekteier og hvem vil være prosjektleder? Skriv inn navn, stilling, tjenestetilhørighet og kontaktopplysninger på begge.
  6. Hvilke tjenestesteder kan være aktuelle for pilotering?

Søknaden sendes inn på e-post til: jobbvinner@ks.no innen 20.09.2024