Publisert: 30.09.2021
Hvordan kan kommunene bidra til at ulike grupper kan komme inn i ordinært arbeid? I ordinære midlertidige og faste stillinger vil kvalifikasjonsprinsippet og utlysningsplikten kunne være en begrensning for kommunenes mulighet til å tilsette hvem de ønsker.
Hva er kvalifikasjonsprinsippet?
Må sikre høy kvalitet på tjenester
Kvalifikasjonsprinsippet sikrer at kommunesektoren ansetter de som er best kvalifisert til de enkelte stillingene. Det er bred enighet om at kompetansen til arbeidstakerne er sentral for å oppfylle kvalitetskravene til tjenestene. Kommunesektoren trenger derfor ansatte som oppfyller kompetansekravene i lov og forskrift, eller egne fastsatte kvalifikasjonskrav.
KS vurdering av mulighet for unntak fra kvalifikasjonsprinsippet
I videoen under kan du se, hvordan Oslo kommune jobber med unntak fra kvalifikasjonsprinsippet i deres rekruteringsordning
Når mangfoldskompetanse er viktigere enn formell kompetanse
I tilfeller der arbeidsgiver ikke ønsker å vurdere hvorvidt det er mulig å begrense søkerkretsen, jf. juridisk vurdering på denne siden, er det mulig å ansette personer som står utenfor arbeidslivet dersom de er best eller tilnærmet best kvalifisert ut fra utlysningsteksten. (Se mer om kvalifikasjonsprinsippet ovenfor). Arbeidsgivere i kommunal sektor bør derfor alltid vurdere utlysningsteksten grundig. Arbeidsgiver bør vurdere om det er behov for formelle kvalifikasjonskrav, eller om det kun er nødvendig med ønskede kvalifikasjonskrav. I sistnevnte tilfelle kan for eksempel brukererfaring og annen mangfoldskompetanse være et ønsket kvalifikasjonskrav.
Les mer om de juridiske vurderingene her