Det å ta tak i det man faktisk kan gjøre noe med – og å jobbe med arbeidsmiljøutfordringene i fart, er kjernen i «Oss og vårt»

Sara Formo, Prosjektleder IA – bransjeprogram sykehjem

Nå inviteres IA-rådgivere til å ta i bruk det ansattdrevne verktøyet «Oss og vårt» som ruster sykehjemmene til å ta tak i og jobbe med arbeidsmiljøutfordringer i fart.

Bidrar til at folk får det bedre på jobben

Kurset «Oss og vårt» er en del av IA bransjeprogram sykehjem, og har som overordnet målsetning å bidra til at folk har det bedre på jobb. Målgruppen er kommunale og private sykehjem og verktøyet legger opp til at det er HMS-gruppen på sykehjemmet som er motoren i prosessen.

– Det er risikabelt å komme utenfra og fortelle ansatte på et sykehjem hva de trenger, sier Jo Vegar Dahlen, IA-rådgiver i NAV Trøndelag.

Han er en av de første som tok i bruk verktøyet og er spesielt positiv til at testing og implementering av tiltak er en del av prosessen.

– Da unngår man at prosessen ender i en fin og velment handlingsplan som blir liggende i skuffen, sier han.

Programmet er driftsnært, det vil si at det gir det gir de rette verktøyene for å jobbe med arbeidsmiljø og frafall i eget sykehjem – på deres premisser. Dette innebærer kontinuerlig dialog, testing, læring og utvikling sammen med aktører nærmest sykehjemmene.

– Daglig er 8000 ansatte ved norske sykehjem sykmeldte, sier Sara Formo, prosjektleder for IA bransjeprogram. Men det vi også vet er at 40% av sykefraværet er knyttet til arbeidsmiljøet, så her finnes det store muligheter for å ta tak i små ting som kan gjøre store forskjeller.

Hun anbefaler kurset som et ledd i å skape bedre forhold på arbeidsplassen og rett og slett bidra til at folk kommer på jobb, fremfor å bli sykmeldte.

– Det å ta tak i det man faktisk kan gjøre noe med – og å jobbe med arbeidsmiljøutfordringene i fart, er kjernen i «Oss og vårt», fortsetter hun.

Skal fremme aktivt samarbeid

"Oss og vårt" er et program designet for å fremme aktivt samarbeid mellom personalet ved sykehjemmet og de som jobber med helse, miljø og sikkerhet (HMS) samme sted.

Kurset er praksisnært og tett på det folk opplever i det daglige. Programmet strekker seg over fire to-timers verksteder, fordelt over fire til seks måneder. Målet er at de ansatte selv skal styre og gjennomføre endringsarbeidet ved hjelp av en stafettpinne-metode hvor eierskapet forankres hos ulike deler av sykehjemmet igjennom prosessen.

På disse verkstedene lærer deltakerne å utforske og forbedre arbeidsmiljøet gjennom stegvis, praktisk utprøving og idéutvikling. Prosessene er ledet av IA-rådgivere som veileder HMS-gruppen til å drive og ta eierskap til verksteder og tiltak.

Som en del av "train the trainer"-tilnærmingen, vil deltakerne gjennomgå metoder, prosess, muligheter til å dele erfaringer, og diskusjon av løsninger, samt måter å bruke disse på.

– Dette er svært nyttig i det daglige, sier Formo.

Trygger deltakere til å bidra positivt til arbeidsmiljøet

Tidligere deltakere har uttrykt hvordan programmet har gitt dem verdifull innsikt i praktisk gjennomføring, og gjort dem tryggere i å bidra til forbedringer ved arbeidsmiljøet.

En viktig del av kursinnholdet er å hjelpe deltakerne med å forstå utfordringene og identifisere mulige løsninger.

Kurset lærer deg hvordan du kan engasjere ansatte i å identifisere utfordringer ved arbeidsmiljøet, og byr på praktisk erfaring med tjenestedesign og prosessveiledning.

Skal løse faktiske utfordringer

IA bransjeprogram sykehjem har fire innsatsområder, som skal treffe de faktiske utfordringene i de forskjellige arbeidsplassene.

Disse er:

  • En bra dag på jobb
  • Systematisk HMS-arbeid og helsefremmende arbeid i sykehjem
  • Mestring og kompetanse
  • Organisering av arbeidet
Lenkeblokk Icon Les mer om de fire satsingsområdene her

Påmelding

Programmet starter snart, med begrenset antall plasser. Meld deg på før fristen 20. august for å sikre din plass programmet.