I faktaboka finner du oversikter over arbeidslivet, med statistikk og analyser om psykososiale, organisatoriske, kjemiske, biologiske og fysiske risikofaktorer i arbeidsmiljøet i alle næringer og yrker. Her er også statistikk og analyser om hvordan disse faktorene kan påvirke helsa til arbeidstakerne.

I sin presentasjon trakk direktør i STAMI (Statens arbeidsmiljøinstitutt), Therese Hanvold, blant annet fram de emosjonelle og relasjonelle delene av arbeidet som mulige kilder til belastning, for eksempel innen helse- og omsorgstjenestene og i oppvekstsektoren.

Les faktaboka om arbeidsmiljø og helse her

Gjennom deltakelse i STAMIs fagråd har KS og de andre partene i arbeidslivet kommentert og gitt innspill til faktaboka, som er et nyttig kunnskapsgrunnlag for vår felles arbeidsmiljøinnsats.

- I denne publikasjonen kan alle finne statistikk, analyser og oversikter over hvilke utfordringer som finnes i arbeidsmiljøet i ulike nærings- og yrkesgrupper. Vi oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å gjøre seg kjent med dette kunnskapsgrunnlaget, sier KS’ direktør for arbeidsliv, Tor Arne Gangsø.

Mange av yrkene i kommunal sektor er særlig utsatt for både fysiske og psykososiale/emosjonelle arbeidsmiljøutfordringer.

- Selv om en faktabok som dette i seg selv ikke gir svaret på hvordan utfordringene kan løses, er kjennskap til de viktigste risikofaktorene en forutsetning for å målrette innsatsen, sier Gangsø.

Han legger vekt på at det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet må rettes mot å redusere risikofaktorene og å styrke de beskyttende faktorene i arbeidsmiljøet.   

Arbeidsmiljø og -helse

Arbeidsmiljø handler om hvordan vi organiserer, planlegger og gjennomfører arbeidet.

Arbeidshelse handler om hvordan arbeidsmiljøet kan forbedre, forverre eller forårsake helseplager og sykdom.