Publisert: 15.03.2022

Endret: 27.04.2023

Tallene i tabellen og tjenesteprofilen er hentet direkte fra SSB og oppdateres automatisk ved endringer hos SSB. Unntak er ressursbruksindikatoren og noen andre manuelt innhentende tall. Disse vil oppdateres senere. 

Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige 

Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden. 

Tabell 1. Nøkkeltall barnevern

Figur 1. Tjenesteprofil barnevern

Prioritering og behov

Kommunens ressursbruk er høyere enn snittet for ASSS. Fredrikstad kommune har en noe høyere forekomst av levekårsutfordringer enn flertallet av kommunene i nettverket, så det er ikke uventet at kommunen har høyere utgifter til barnevern enn gjennomsnittet i nettverket. Dette viser seg i høye netto driftsutgifter pr innbygger, hvor Fredrikstad har 36% høyere utgifter enn snittet. 

Samtidig bruker Fredrikstad kommune mer på barnevern enn hva beregnet behov skulle tilsi. Dette viser seg i tjenesteprofilen med en ressursbruksindikator på 127. Dette betyr at kommunen bruker 27 % mer på barneverntjenester i forhold til gjennomsnittet for ASSS-kommunene, etter vi har korrigert for forskjeller i utgiftsbehov, arbeidsgiveravgift og pensjonsutgifter. Barnevernet i Fredrikstad kan dermed sies å være høyt prioritert.  

Dekningsgrader

Fredrikstad kommune har mange barn med barneverntiltak sammenlignet med ASSS-nettverket, og ligger 44 % over snitt. Med kommunes levekårsutfordringer, så det forventet at kommunen har en høyere andel barn får hjelp fra barnevernet sammenlignet med gjennomsnittet i ASSS-nettverket.

Kommunen har også en høyere andel barn med tiltak utenfor hjemmet. En kartlegging viser at 15 % av barna som er plassert av barnevernet i Fredrikstad er enslige mindreårige flyktninger kommunen har vedtatt å bosette.

Produktivitet/enhetskostnader og kvalitet

Brutto driftsutgifter pr barn med tiltak eller undersøkelse til saksbehandling (f 244) er blant de laveste i nettverket, 25 % under snitt. Dette skyldes blant annet høye dekningsgrader, det vil si flere barn per årsverk i tjenesten.

Fredrikstads enhetskostnader pr barn som ikke er plassert er 8 % lavere enn snittet i nettverket, mens enhetskostnader pr barn som er plassert utenfor hjemmet er blant de høyeste, 26 % over snitt.

Fredrikstad ligger 8 % under snittet i nettverket på kvalitetsindikatoren andel barn med tiltak som har utarbeidet plan. Resultatet på andel undersøkelser som blir gjennomført i løpet av tre måneder ligger nær snittet i nettverket. Sykefraværet er blant de høyeste i nettverket og har ligget høyt de siste tre årene.