Publisert: 15.03.2022

Endret: 21.02.2024

Beregningene i figurene under er basert på endelige tall innrapportert fra kommunene til SSB, i tillegg til noen manuelt innhentede tall.

Under tabellene og figurene kan du lese mer utdypende om kommunens resultater

  • prioriteringer
  • behov/dekningsgrader
  • produktivitet/enhetskostnader
  • kvalitet

Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige 

Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden.

 

Tabell 1. Nøkkeltall barnevern

Figur 1. Tjenesteprofil barnevern

Prioritering og behov

Kommunens ressursbruk er lavere enn snittet for ASSS. Bærum kommune har gode levekår og det er derfor forventet at kommunen skal bruke mindre ressurser på barnevern enn øvrige kommuner i nettverket. Samtidig er det i ressursbruksindikatoren korrigert for forskjeller i utgiftsbehov, herunder levekår, så slik sett bruker kommunen relativt lite ressurser på barnevern.

Hovedårsaken til at kommunen har et lavt ressursbruk er få brukere av barneverntjenesten, altså lave dekningsgrader. 

Dekningsgrader

Bærum utmerker seg med å ha de laveste dekningsgradene i ASSS-nettverket for barnevern.  Andel barn som har en undersøkelse i løpet av året er 35 % lavere enn snittet i nettverket, andel barn som får barneverntiltak er 33 % lavere enn i nettverket og andel barn som er plassert er 52 % under snitt.

Andelen barn som er plassert i løpet av året er redusert i forhold til 2020. Dette er i samsvar med kommunens ønskede tiltaksprofil som innebærer færre omsorgsovertakelser, institusjonsplasseringer, færre akutte plasseringer og at flere barn får hjelp gjennom spesialiserte og skreddersydde hjelpetiltak. Årsaken til lave dekningsgrader er blant annet få meldinger i forhold til befolkning.

Produktivitet/enhetskostnader og kvalitet

Brutto driftsutgifter pr barn til drift av tjenesten/saksbehandling (f 244) har over tid vært blant de høyeste i nettverket. Bærum drifter barnevernvakten for Asker og Bærum, derved noe høyere kostnader, men får inntekter fra Asker kommune. Enhetskostnader pr barn som ikke er plassert (f 251) er høye i Bærum, 13 % over ASSS-snitt. Barneverntjenesten i Bærum har satset tungt på en tjenesteprofil med vekting mot hjelpetiltak og forebygging av plasseringer. Oppbygging av barnevernfaglig tiltaksavdeling med bred og solid kompetanse i tiltaksviften, samt drift av spesialiserte hjelpetiltak slik som FFT og MST-CAN kan forklare det høye kostnadsnivået.  Bærum kommune får øvrig inntekt på disse tiltakene, da de selger plasser til nabokommunen.

Brutto driftskostnader pr barn som er plassert (f 252) ligger 30 % over ASSS-snitt. Disse kostnadene inkluderer utgifter knyttet til enslige mindreårige flyktninger. Manuell kartlegging viser at 26 % av alle plasserte barn i Bærum er enslige mindreårige flyktninger kommunen har vedtatt å bosette.

Kvalitet

De fleste kommunene i ASSS-nettverket har gode resultater på kvalitetsindikatorene. Bærums resultater på indikatorene andel barn med tiltak som har utarbeidet plan og andel undersøkelser som blir gjennomført i løpet av tre måneder er nær ASSS-snitt.  Sykefraværet har steget fra 2020 og 2019-nivået og er i 2021 over snittet for kommunene i nettverket.