Publisert: 15.03.2021
Endret: 27.04.2023
*Trondheims tall påvirkes av kommunestrukturendring fra 1.1.2020, og kan derfor ikke sammenlignes med tidligere års rapporteringer.
Beregningene i figurene under er basert på endelige tall innrapportert fra kommunene til SSB, i tillegg til noen manuelt innhentede tall.
Under tabellene og figurene kan du lese mer utdypende om kommunens resultater
- prioriteringer
- behov/dekningsgrader
- produktivitet/enhetskostnader
- kvalitet
Tallene i tabellen og tjenesteprofilen er hentet direkte fra SSB og oppdateres automatisk ved endringer hos SSB. Unntak er ressursbruksindikatoren og noen andre manuelt innhentende tall.
Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige
Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden.
Tabell 1. Nøkkeltall sosiale tjenester. Trondheim
Figur 1. Tjenesteprofil sosiale tjenester
Prioritering og behov
Kommunen bruker 4 % mer på sosiale tjenester enn snittet for ASSS. I ressursbruksindikatoren er det korrigert for forskjeller i utgiftsbehov, arbeidsgiveravgift og pensjonsutgifter. Utgiftsnivået til hele sosialtjenesten er 21 % lavere enn ASSS -snittet, mens netto driftsutgifter til ytelse til livsopphold 14 % lavere. Kommunen bruker 33 % mindre på netto driftsutgifter til tilbud til personer med rusproblemer enn snittet for ASSS nettverket.
Dekningsgrader og produktivitet/enhetskostnader
Trondheims dekningsgrader har vært stabile over tid. Ved årets rapportering er andelen unge sosialhjelpsmottakere 9 % høyere enn ASSS snittet. Antall mottakere av kvalifiseringsstønad ligger 2 % over snittet i ASSS. Trondheims enhetskostnader 14 % under snittet for ASSS kommunene, her målt i stønad per sosialhjelpsmottaker.
Kvalitet
I Trondheim mottar de unge i aldersgruppen 18-24 år sosialhjelp i kortere perioder enn det som er snittet i ASSS. Det samme gjelder stønadslengden for mottakere som har sosialhjelp som hovedinntektskilde. Andelen mottakere med stønad i 6 måneder eller mer med sosialhjelp som hovedinntektskilde er hele 25 % under snittet ved årets måling.
Andelen som går ut i aktivitet, arbeid og utdanning etter endt Kvalifiseringsprogram ved årets måling er 46%. ASSS snittet for denne indikatoren kan ikke benyttes som følge av en feil i rapporteringsgrunnlaget.