Publisert: 15.03.2021
Endret: 27.04.2023
Beregningene i figurene under er basert på endelige tall innrapportert fra kommunene til SSB, i tillegg til noen manuelt innhentede tall.
Under tabellene og figurene kan du lese mer om
- prioriteringer
- behov/dekningsgrader
- produktivitet/enhetskostnader
- kvalitet
Tallene i tabellen og tjenesteprofilen er hentet direkte fra SSB og oppdateres automatisk ved endringer hos SSB. Unntak er ressursbruksindikatoren og noen andre manuelt innhentende tall.
Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige
Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden.
Om PLO 0-66 år
Tabell 1. Nøkkeltall pleie og omsorg 0-66. Trondheim
Figur 1. Tjenesteprofil pleie og omsorg 0-66
Bistandsbehovet hos hjemmetjenestemottakerne 0-66 år var på snittet blant kommunene i ASSS, mens utgiftene per mottaker av hjemmetjenester i denne aldersgruppen var 12 % under ASSS-snittet.
Samlede utgifter til utviklingshemmede lå 15 % over snittet. De gjennomsnittlige kostnadene til utviklingshemmede har økt de siste tre årene. Andelen utviklingshemmede i bolig med heldøgns omsorg lå i 2020 12 % under snittet i ASSS, mens kostnaden var 17 % over snittet.
Kommunen lå høyt blant ASSS-kommunene når det gjelder årsverk med fagutdanning – for pleie- og omsorgstjenestene samlet lå Trondheim 7 % over snittet, som var høyest i nettverket. For tjenester til utviklingshemmede lå kommunen 5 % over snittet.
Om PLO 67+
Tabell 2. Nøkkeltall pleie og omsorg 67+. Trondheim
Figur 2. Tjenesteprofil pleie og omsorg 67+
Hjemmetjenestemottakerne 67 år og eldre i Trondheim hadde et gjennomsnittlig bistandsbehov som var 6 % over snittet. Utgiftene til disse mottakerne var 6 % under snittet pr innbygger, og 4 % under snittet pr mottaker .
Utgifter per institusjonsplass i Trondheim lå 18 % under snitt ASSS, lavest av alle kommunene. Andelen institusjonsbeboere med omfattende bistandsbehov var 7 % høyere enn snittet. Legetimer til beboere var 33 % under snittet og lavest i nettverket.
Andelen eldre over 80 år som mottar tjenester har vært nokså stabil de siste tre årene. Dette gjelder både hjemmetjenester og andelen som bor på institusjon eller bolig med heldøgns bemanning. Sett i forhold til ASSS, hadde Trondheim i 2020 den høyeste dekningsgraden for institusjon/bolig med heldøgns bemanning –30 % over snittet i ASSS. For hjemmetjenester lå dekningsgraden på snittet i ASSS.