Publisert: 15.03.2021

Endret: 27.04.2023

Beregningene i figurene under er basert på endelige tall innrapportert fra kommunene til SSB, i tillegg til noen manuelt innhentede tall.

Under tabellene og figurene kan du lese mer utdypende om kommunens resultater

  • prioriteringer
  • behov/dekningsgrader
  • produktivitet/enhetskostnader 
  • kvalitet

Tallene i tabellen og tjenesteprofilen er hentet direkte fra SSB og oppdateres automatisk ved endringer hos SSB. Unntak er ressursbruksindikatoren og noen andre manuelt innhentende tall.

Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige 

Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden. 

 


 

Tabell 1. Nøkkeltall barnevern. Trondheim

Figur 1. Tjenesteprofil barnevern

Om barnevern i Trondheim 

Prioritering og behov 

Trondheim bruker 10 % mer på barneverntjenester i forhold til gjennomsnittet for ASSS-kommunene når vi har korrigert for forskjeller i utgiftsbehov, arbeidsgiveravgift og pensjonsutgifter.   

Dekningsgrader 

Andel barn med undersøkelse ligger 7 % under snittet for ASSS-kommunene, mens andel barn med tiltak ligger 5 % over snitt. Både andel barn med undersøkelser og andel barn med tiltak har hatt en liten økning siden 2019.  

Andel barn som er plassert sett ut fra innbyggere 0-17 år ligger 21 % over ASSS-snitt. Det er verdt å merke seg at 18 % av barna som er plassert utenfor hjemmet er enslige mindreårige flykninger som kommunen har vedtatt å bosette.  

For å få en indikasjon på om barneverntjenesten kommer «tidlig inn» ser vi på indikatoren «Andel barn 0-5 år med barneverntiltak av alle med tiltak». 22 % av barna som får barneverntiltak i Trondheim kommune er i denne aldergruppen, og kommunen ligger her høyest i nettverket, 16 % over snittet.  

Produktivitet/enhetskostnader og kvalitet 

Brutto driftsutgifter pr barn til drift av barneverntjenesten (f 244) er 10 % lavere enn snittet av ASSS-kommunene.  

Brutto driftsutgifter pr barn som ikke er plassert (f 251) er høyest i ASSS-nettverket, på tross av at enhetskostnaden er redusert med over 13% siden 2019. Trondheim kommune har valgt en strategi hvor lette tiltak gis av tjenester utenfor barnevernet. En konsekvens av dette er at de barna som får hjelpetiltak av barnevernet har større behov og behov for mer ressurskrevende tiltak. Kommunen har også bygget opp et omfattende tiltaksapparat som gir en høy enhetskostnad.   

Brutto driftsutgifter pr barn som er plassert (f 252) er nær snittet i ASSS-nettverket og er redusert med over 10 % fra 2019.  

Kvalitet 

Trondheim har gode resultater på kvalitetsindikatoren andel barn med tiltak som har utarbeidet plan og ligger noe under ASSS-snitt på andel undersøkelser som blir gjennomført i løpet av tre måneder.