Publisert: 15.03.2021

Endret: 27.04.2023

Beregningene i figurene under er basert på endelige tall innrapportert fra kommunene til SSB, i tillegg til noen manuelt innhentede tall.

Under tabellene og figurene kan du lese mer utdypende om kommunens resultater

  • prioriteringer
  • behov/dekningsgrader
  • produktivitet/enhetskostnader 
  • kvalitet

Tallene i tabellen og tjenesteprofilen er hentet direkte fra SSB og oppdateres automatisk ved endringer hos SSB. Unntak er ressursbruksindikatoren og noen andre manuelt innhentende tall.

Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige 

Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden. 

 

 

Tabell 1. Nøkkeltall barnevern. Stavanger

Figur 1. Tjenesteprofil barnevern

Om barnevern i Stavanger 

Prioritering og behov 

Stavanger kommune bruker mer på barnevern enn hva beregnet behov skulle tilsi. Dette viser seg i tjenesteprofilen med en ressursbruksindikator på 107. Dette betyr at kommunen bruker 7 % mer på barneverntjenester i forhold til gjennomsnittet for ASSS-kommunene, etter vi har korrigert for forskjeller i utgiftsbehov, arbeidsgiveravgift og pensjonsutgifter. Barnevernet i Stavanger kan dermed sies å være høyt prioritert.   

Dekningsgrader 

Andel barn som har en barnevernundersøkelse er nær snittet i nettverket. Stavanger har imidlertid den nest høyeste andel barn med tiltak i ASSS-nettverket og ligger 19 % over snittet.  Dette tallet bør ses i sammenheng med hvordan det øvrige hjelpeapparatet for barn og unge i kommunen fungerer. Andel barn som er plassert utenfor hjemmet ligger noe under snittet. Manuelle tall viser at 11 % av barna som er plassert av barnevernet i Stavanger er enslige mindreårige flyktninger kommunen har vedtatt å bosette.  

Kommunens tjenesteprofil er i endring, hvor en stadig større andel av de barna som får tiltak fra barnevernet mottar disse i hjemmet. Stavanger ligger høyest i nettverket ,8% over snitt, på indikatoren som viser dette; Andel barn som ikke er plassert i prosent av alle i tiltak. 

Produktivitet/enhetskostnader og kvalitet  

Kommunen har lave utgifter til drift av barneverntjenesten (f 244) og er 17 % under gjennomsnittet i ASSS. Enhetskostnader pr barn som ikke er plassert (251) er redusert de siste årene og er nå 33 % under snitt i nettverket. Flere barn med tiltak er en del av forklaringen til dette. 

Enhetskostnader pr barn som er plassert (252) er 12% høyere enn ASSS-snitt. 

Stavanger har resultater på kvalitetsindikatorene som ligger nær snittet i nettverket. Kommunen har vesentlig bedre resultater på både andel undersøkelser gjennomført i løpet av tre måneder og andel barn med tiltaksplan enn sist år.