Publisert: 15.03.2021
Endret: 27.04.2023
Beregningene i figurene under er basert på endelige tall innrapportert fra kommunene til SSB, i tillegg til noen manuelt innhentede tall.
Under tabellene og figurene kan du lese mer utdypende om kommunens resultater
- prioriteringer
- behov/dekningsgrader
- produktivitet/enhetskostnader
- kvalitet
Tallene i tabellen og tjenesteprofilen er hentet direkte fra SSB og oppdateres automatisk ved endringer hos SSB. Unntak er ressursbruksindikatoren og noen andre manuelt innhentende tall.
Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige
Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden.
Tabell 1. Nøkkeltall sosiale tjenester. Bergen
Figur 1. Tjenesteprofil sosiale tjenester
Om sosiale tjenester i Bergen
Prioritering og behov
Bergen bruker 17 % mer på sosiale tjenester enn beregnet behov, ressursbruksindikatoren er korrigert for forskjeller i utgiftsbehov, arbeidsgiveravgift og pensjonsutgifter. Nivået på netto driftsutgifter til hele sosialtjenesten har økt siden forrige rapportering, mens driftsutgifter til ytelse til livsopphold går noe ned, begge ligger fortsatt stabilt under snittet for nettverket. Bergen økte sosialhjelpssatsen i mars 2020 og følger ikke lenger statens veiledende satser for sosialhjelp. Kommunen har også styrket innsatsen overfor personer med rusproblemer gjennom etablering av flere rehabiliteringstiltak, arbeids- og aktivitetssentre og bruker 38 % mer på driftsutgifter her enn snittet for ASSS kommunene.
Dekningsgrader og produktivitet/enhetskostnader
Andelen sosialhjelpsmottakere som mottar sosialhjelp i Bergen kommune ligger stabilt, og på snittet for ASSS. Utgifter pr. mottaker i Bergen er relativ lav, det samme er utbetaling pr stønadsmåned, og andelen brukere med hovedinntekt sosialhjelp.
Kvalitet
I Bergen skyldes en høy gjennomsnittlig stønadslengde for mottakere med sosialhjelp som hovedinntekt at en forholdvis høy andel mottakere har statlige trygdeytelser som ikke er tilstrekkelige og trenger supplerende sosialhjelp over tid. Andelen med sosialhjelp som hovedinntekt har gått ned. Andelen mottakere av sosialhjelp under 25 år er stabil, 16 % over ASSS snittet.
I Bergen går 68 % av mottakerne direkte ut i aktivitet/arbeid/utdanning etter endt kvalifiseringsprogram, en markant økning siden forrige rapporteringsår (2019:58%). ASSS snittet på denne indikatoren kan ikke benyttes som følge av en feil i rapporteringsgrunnlaget.