Publisert: 15.03.2021

Endret: 27.04.2023

Beregningene i figurene under er basert på endelige tall innrapportert fra kommunene til SSB, i tillegg til noen manuelt innhentede tall.

Under tabellene og figurene kan du lese mer utdypende om kommunens resultater

  • prioriteringer
  • behov/dekningsgrader
  • produktivitet/enhetskostnader 
  • kvalitet

Tallene i tabellen og tjenesteprofilen er hentet direkte fra SSB og oppdateres automatisk ved endringer hos SSB. Unntak er ressursbruksindikatoren og noen andre manuelt innhentende tall.

Du kan lese mer om KOSTRA-rapportering på SSB https://www.ssb.no/offentlig-sektor/statistikker/kostrahoved/aar-forelopige 

Les mer om tjenesteprofilen og datagrunnlaget i ASSS under fanen «Om datagrunnlaget i ASSS» øverst på siden. 

 

Tabell 1. Nøkkeltall sosiale tjenester. Bærum

Figur 1. Tjenesteprofil sosiale tjenester

Om sosiale tjenester i Bærum

Prioritering og behov 

Bærum har hatt en forbedring fra 2018 til 2020 på flere sentrale indikatorer. Kommunen bruker litt mindre ressurser enn behovet skulle tilsi og har hatt en nedgang de to siste årene. Bærum ligger godt under snittet på indikatorene for driftsutgifter, utgiftene er stabile, kun små endringer siden forrige måling. På indikatoren «Netto driftsutgifter til ytelser til livsopphold per innbygger 18-66 år» har kommunen en faktisk nedgang og ligger lengre under gjennomsnittet enn for 2019-tallene.  

 

Dekningsgrader og produktivitet/enhetskostnader 

Bærum har nettverkets laveste dekningsgrader, kun 2,7 % av kommunens innbyggere mottar sosialhjelp. Kommunen ligger lavest uavhengig av alder. Andelen unge mottakere har en nedgang siden forrige måling.  

Kommunens enhetskostnader ligger 7 % over snittet for ASSS, dette er en nedgang fra 9 % over på 2019-tallene. Stønad per mottaker har kun økt med 0,7 %, hvilket er en realnedgang dersom man tar hensyn til økte sosialhjelpssatser. Generelt har Bærum høye enhetskostnader og dette henger i stor grad sammen med høye boutgifter.  

 

Kvalitet 

Stønadslengden for unge mottakere i Bærum synker og ligger stabilt under ASSS snittet, mens den går noe opp for mottakere med sosialhjelp som hovedinntektskilde. Snittet i ASSS har også hatt en økning på stønadslengden for mottakere med sosialhjelp som hovedinntekt og Bærum ligger 8 % over snittet for både for 2019- og 2020-tallene. 

 

Andelen med sosialhjelp som hovedinntekt i 6 måneder eller mer er redusert fra 29,6 % i 2019 til 26,9 % i 2020. Kommunen har gått fra å ligge 18 % over gjennomsnittet til å ligge 11 % over på 2020-tallene. Dette er en positiv nedgang og kommer av at NAV over tid har jobbet både med å få langtidsmottakere over på varige statlige ytelser der det er riktig. I tillegg til at det har vært stort fokus på å bistå barnefamilier til å kjøpe sin egen bolig ved hjelp av startlånsordningen. Her vil kommunen forvente en ytterligere effekt i 2021.  

 

Bærum har hatt en nedgang i antall KVP-deltakere som gikk til aktivitet/arbeid/utdanning fra 70 % i 2019 til 65 % i 2020. Dette skyldes at det har vært utfordrende å få folk over i arbeid i korona-pandemien. ASSS snittet for denne indikatoren kan ikke benyttes som følge av en feil i rapporteringsgrunnlaget.