Publisert: 11.09.2020

Endret: 27.04.2023

Nøkkeltall

Tabell 1. Nøkkeltall sosiale tjenester. Sandnes

Tjenesteprofil 

Figur 1. Tjenesteprofil sosiale tjenester 2019

Prioritering og behov

Ressursbruksindikatoren viser at Sandnes bruker 11 % mindre på sosiale tjenester enn gjennomsnittet for ASSS-kommunen. Netto driftsutgifter pr innbygger for hele sosialtjenesten økermens kommunens netto driftsutgifter til økonomisk sosialhjelp per innbygger går ned. Utgifter til tilbud til personer med rusproblemer øker, men er blant de laveste i ASSS.

Dekningsgrader og produktivitet/enhetskostnader

Kommunens dekningsgrader er nedadgående, men i Sandnes er andelen som mottar sosialhjelp blant de unge hele 35% høyere enn i ASSS kommunene for øvrigAntall mottakere av kvalifiseringsstønad øker, og Sandnes har nå en ressursinnsats på KVP som er 27% lavere enn ASSS snittet.  

Kommunens enhetskostnad målt i stønad per sosialhjelpsmottaker ligger under snittet for ASSS, men øker siden forrige måling. Sandnes har spart store beløp på utgifter til midlertidig botilbud gjennom å bistå vanskeligstilte på boligmarkedet med varig bolig. Kommunen har ikke kommunal bostøtte og boutgifter belastes sosialhjelpen.

Kvalitet

Stønadslengden for de yngste går den noe ned siden forrige måling, men er fortsatt blant de lengste i ASSS. Andelen langtidsmottakere med sosialhjelp som hovedinntekt øker litt, men er fortsatt under snittet i ASSS. Målgrupper med behov for lengre varighet på stønaden er innvandrere med svak norskspråklig kompetanse og behov for lengre løp før de kan nyttiggjøre seg ordinære NAV tiltak, og elever i videregående med sosialhjelp som ytelse under skolegang. 

Andelen deltakere som går til arbeid/skole/utdanning etter endt KVP er i en positiv utvikling, og tilsvarer nå snittet i ASSS. Sykefraværet øker og ender på 11% ved årets måling.