Publisert: 14.09.2020
Endret: 27.04.2023
Nøkkeltall
Tabell 1. Nøkkeltall kommunehelse. Fredrikstad
Tabell 2. Nøkkeltall kommunehelse. Fredrikstad
Tjenesteprofil
Figur 1. Tjenesteprofil 1 kommunehelse 2019
Figur 2. Tjenesteprofil 2 kommunehelse 2019
Prioritering og behov
Fredrikstad prioriterer kommunehelsetjenester lavere enn ASSS-kommunene i gjennomsnitt.
Økningen i nettoutgifter til kommunehelsetjenester totalt i Fredrikstad var på 5,8 % fra 2018 til 2019. Gjennomsnittet for ASSS-kommunene var 6,5 %. Den økningen som kommunen har, gikk til annet forebyggende arbeid (f233) og til diagnose, behandling og rehabilitering (f241). Kommunen har redusert sin ressursinnsats til tilbud om øyeblikkelig hjelp døgnopphold i kommunene (f256).
Dekningsgrader
Fredrikstad har økt årsverksinnsatsen av ergoterapeuter, fysioterapeuter, leger og jordmor i 2019. Imidlertid er kommunen lavest av ASSS-kommunene på årsverksinnsats kommunale fysioterapeuter, og kommunen er også blant de ASSS-kommunene som har lavest innsats av ergoterapeuter.
Legetjenesten er styrket med to nullhjemler siste år. Nyopprettede hjemler har ikke noen pasientliste ved oppstart, og det vil ofte ta tid å opparbeide en. Nullhjemler er slike hjemler. Antall liste-plasser hos fastlegene er økt med ca. 500, og med økningen på to null-hjemler, forventes det en bedring av liste-kapasiteten.
Jordmortjenesten er styrket også i 2019, og den har blitt vesentlig styrket i treårs-perioden. Årsverksinnsatsen på helsestasjonen totalt ser ut til å ha blitt redusert i 2019, og det gjelder både i tilbudet til 0-5 åringene og i skolehelsetjenesten. Tallene viser at kommunens innsats er betydelig lavere enn ASSS-snittet på flere av årsverksindikatorene og lavest av alle på helsestasjonen 0-5 år og i skolehelsetjenesten til elever i videregående skole.
I 2018 hadde Fredrikstad prosjektmidler til styrking av skolehelsetjenesten på flere barneskoler, men dette ble ikke videreført i 2019. Den faste bemanningen i skolehelsetjenesten 6-20 år har vært stabil.
Det ble gjennomført organisasjonsendringer fra 01.01.2019, og det medførte at familiesenteret, som tidligere var en del av helsestasjon-/skolehelsetjenesten, ble flyttet til en virksomhet som ikke føres på funksjon 232. Kan dette forklare tallene?
Fredrikstad har gjennomført hjemmebesøk til 86,2 % av familiene med nyfødte i 2019. Kommunen har høy gjennomføringsgrad på flere av de andre undersøkelsene på helsestasjonen 0-5 år, men er lavest av ASSS-kommunene på Helseundersøkelse 4 år, der ca. 84 % av barna gjennomførte. Kommunen kan ikke forklare dette. De lurer på om det er feil, og viser til at ASSS-kommunene kan ha ulike rutiner for innrapporteringen av tall til SSB. Det er mulighet for at noen 4 års konsultasjoner ha blitt telt flere ganger hos noen, og dermed gitt unaturlig høyt tall. Fredrikstad teller manuelt for å være sikker på å unngå dette.
Produktivitet/enhetskostnader og kvalitet
Sykefraværsprosenten, som er hentet fra PAI-registeret, har gått ned siden i fjor, fra 9,9 % til 7,2 %.
Målt produksjon pr. årsverk på helsestasjonen er feil i 2019.