Publisert: 14.09.2020
Endret: 27.04.2023
Nøkkeltall
Tabell 1. Nøkkeltall barnehage. Bærum
Tjenesteprofil
Figur 1. Tjenesteprofil barnehage 2019
Om barnehage i Bærum
Bærum kommune har oppfylt bemanningsnormen over lang tid. Samtidig er pedagogtettheten lav. Dette er to forhold som trekker i ulike retninger når det gjelder både kvalitet og kostnader.
Bærum kommunes netto driftsutgifter per innbygger 1-5 år øker med nesten 8.000 kr fra 2018. Ressursbruken utvikler seg i takt med nettverket og er omtrent på gjennomsnittet.
Dekningsgrad for 1-2 åringer er fortsatt 4,1 prosent høyere enn gjennomsnittet, noe som er med å forklare de høye driftsutgiftene. Bemanningstettheten er fremdeles høy, hvilket påvirker kostnadsnivået. Bemanningstettheten er stabil fra 2017.
I Bærum har 32,5 prosent av de ansatte i kommunale barnehager barnehagelærerutdanning. Dette er lavest i nettverket. Gjennomsnittet for ASSS-nettverket 38,9 prosent. En lav andel med barnehagelærerutdanning og eller annen pedagogisk utdanning, slik det er i Bærum, gir noe lavere enhetskostnader.
Sykefraværet går ned med 0,4 prosent og er fortsatt blant de laveste i nettverket.
Bærum har omtrent lik andel menn i barnehage som snittet for ASSS-kommunene. Andelen er 14,6 prosent menn blant de barnehageansatte. Gjennomsnittet for ASSS-nettverket er 14 prosent.
Kvalitet i barnehagene påvirkes av noen av de samme faktorene som påvirker utgiftene. De indikatorene vi ofte bruker for å si noe om kvaliteten er: personalets utdanningsnivå, bemanningstettheten, sykefraværet og brukertilfredsheten.
Tre forhold indikerer høy kvalitet i Bærum. Sykefraværet er av de laveste i nettverket, det er høy brukertilfredshet og høy bemanningstetthet. På den annen side kan lav pedagogtetthet være utfordrende for kvaliteten i barnehagene.