På vegne av KS FoU har Telemarksforskning utforsket folkevalgtes involvering i de kommunale budsjett- og økonomiplanprosessene, herunder erfaringer og kjennetegn ved ulike budsjettprosesser, i hvilken grad det er behov for sterkere politiske involvering i budsjettprosessene, og hva som er viktige læringspunkter fra kommuner med sterk politisk involvering. Funnene baserer seg på en spørreundersøkelse til alle kommunestyrerepresentanter og kommunedirektører i 125 kommuner, samt kvalitative intervjuer i seks casekommuner.

 

Blant kommunestyrerepresentantene mener 64% av respondentene at de mener det hadde vært en fordel om politikerne hadde hatt en sterkere styring med budsjettprosessene. De største utfordringene er at det ikke er satt av nok tid, at politikerne kunne vært involvert på et tidligere tidspunkt, at budsjettdokumentene er vanskelige å forstå, og at budsjettet legges fram på en måte som gjør at det er vanskelig å se det politiske handlingsrommet. 40% av de samme respondentene mener også at de ikke har god anledning til å legge føringer for arbeid med årsbudsjettet i sin kommune.  

Det er dermed et behov for sterkere styring med budsjettprosessene. Dette kan bedres ved at man har et forutsigbart årshjul for behandling av budsjettsaker og god samhandling mellom politikere og administrasjon, med tidlig involvering av politikere. Det er også en fordel at kommeplanen gir gode føringer for arbeidet med både økonomiplan og årsbudsjett.

80% av kommunestyrerepresentantene ser også behov for bedre opplæring knyttet til budsjett- og økonomiplanprosesser, herunder budsjett- og økonomiforståelse og rolleforståelse. Utredningen lister opp spesifikke temaer det etterspørres opplæring innenfor. Rapporten inneholder også 10 anbefalinger for å sikre gode budsjettprosesser.

 

Les rapporten her Tiltak for bedre folkevalgt styring av kommunale budsjettprosesser