Publisert: 04.07.2018
Opplysningsplikten til barnevernet
I forbindelse med endringer i barnevernloven gjeldende fra 1. juli 2018, er det gjort endringer i barnehagelovens § 22 og opplæringslovens § 15-3 om opplysningsplikt. Lovendringene er gjeldende fra samme tidspunkt. Endringene har til hensikt å klargjøre og forenkle slik at bestemmelsene blir lettere å bruke for dem som er omfattet av opplysningsplikten.
I barnehagelovens § 22 er det nå presisert at alle som utfører tjeneste eller arbeider etter lov om barnehager har opplysningsplikt til barnevernet. Etter opplæringslovens § 15-3 er det angitt at det er de ansatte i skolen som har opplysningsplikt. Begge plikter er individuelle og gjelder for den enkelte ansatte. Videre er det i begge lovtekster konkretisert noe mer hva som utløser opplysningsplikten og henvisning til paragrafer i barnevernloven er fjernet. Det er presisert at opplysningsplikten gjelder ved mistanke om at et barn blir eller vil bli utsatt for menneskehandel.
Innhenting av opplysninger fra Folkeregisteret
Ny lov om folkeregistrering trådte i kraft med virkning fra 1. oktober 2017. Med den nye loven må hjemmel for utlevering av opplysninger fra Folkeregisteret som er omfattet av taushetsplikt, stå i den enkelte særlov. Vedtak om utlevering av opplysninger etter tidligere folkeregisterlov, gjelder til og med 30.09.2018.
Med bakgrunn i dette er det vedtatt endringer i barnehage- og opplæringsloven. De nye hjemlene om innhenting av opplysninger fra Folkeregisteret er gjeldende fra 1. oktober 2018. I barnehageloven gjelder dette ny § 22a og i opplæringsloven ny § 15-9. De to bestemmelsene er likelydende og Kunnskapsdepartementet skal utarbeide forskrifter som klargjør hvilke opplysninger som kan innhentes. Departementet har varslet at forskriftene kommer på en kort høringsrunde og denne bør være nært forestående. I Prop. 67 LS fra Finansdepartementet er det angitt at lovendringene kun er en videreføring av gjeldende rett og teknisk oppfølging av ny folkeregisterlov.
Krav til norskferdigheter for å bli ansatt i barnehage
Fra 1. august 2018 gjelder også nye bestemmelser om norskferdigheter for å bli ansatt i barnehage. Disse er hjemlet i ny § 18a som stiller krav til norskferdigheter for å bli ansatt i barnehage og 18 b som hjemler krav til norskferdigheter for personer med utenlandske yrkeskvalifikasjoner for å ansettes som styrer eller pedagogisk leder. Det vil være arbeidsgiver som skal vurdere om pedagoger med utenlandsk utdanning har tilfredsstillende norskferdigheter ved ansettelse.