Publisert: 04.04.2018
I nettverket møtes kommunerepresentanter fra alle fylker og de bidrar med innspill til KS’ utdanningspolitikk.
-Målet med vårens samling, 4. og 5 april, er dialog og økt bevissthet om dilemmaer som er knyttet til detaljstyring av kommunesektoren, sier Helgesen.
Handlingsrommet svekkes
- KS opplever at det lokale handlingsrommet stadig svekkes. Innføring av lærertetthetsnorm og pedagognorm samt forslag om bemanningsnorm i barnehage er eksempler på dette. Detaljerte lovforslag som plikt til intensiv opplæring fremmes for stortinget. Samtidig ser vi at Fylkesmannen får utviklingsoppgaver og en ny rolle gjennom kompetansestrategiene for skole og barnehage, sier Helgesen.
Kommunelovsproposisjonen fremholder den grunnlovfestede retten til lokalt selvstyre samtidig som den slår fast at mange lover pålegger kommunene å utføre oppgaver, og de gir innbyggerne rettigheter som kommunene får ansvar for å oppfylle. Regelverket inneholder i noen sammenhenger regler for hvordan oppgavene skal utføres, krav til internkontroll og krav til rapportering.
Utforme politikk for innbyggerne
- På grunn av dette blir det ofte konflikt mellom sterk statlig styring gjennom særlovgivning på enkeltområder og kommunens overordnede ansvar for å utforme politikk til beste for alle innbyggerne i tråd med lokale prioriteringer, sier avdelingsdirektør for utdanning i KS, Erling Lien Barlindhaug. - Opplæringslovutvalgets mandat fremhever at et av målene med arbeidet er å få et regelverk som «sikrer at kommunene og fylkeskommunene som skoleeiere har tilstrekkelig handlingsrom til å fremme kvalitetsutvikling i skolen».
Kunnskapsdepartementet og Herøy kommune
KS har invitert politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet til å innlede på vårens møte om hvordan regjeringsplattformen ivaretar det lokaldemokratiske handlingsrommet i utdanningssektoren. Skolesjef Sølvi Lillebø Remøy i Herøy kommune forteller om hvordan den statlige styringen oppleves på vegne av nettverket. Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, innleder om det lange perspektivet og lokaldemokratiets betydning for demokratiutviklingen i Norge og direktør for interessepoltikk i KS, Helge Eide, belyser KS rolle for å ivareta det lokale handlingsrommet.