Publisert: 16.08.2018
I januar 2020 blir dagens 19 fylker redusert til elleve regioner. Det påvirker i høyeste grad kulturpolitikken. Hvordan blir fremtidens kulturpolitikk? Hvordan skal ansvar og oppgaver fordeles på feltet?
Det blir debatt om fremtidens kulturpolitikk i Arendalsuka. Debatten sendes her:
Oxford Research har på oppdrag fra KS studert kommunesektorens rolle i norsk kulturpolitikk. De har sett på fylkeskommunenes handlingsrom, fagkompetanse og samfunnsutviklerrolle. Den viser oppsummert at den kulturfaglige kompetansen i fylkeskommunene er høy, og at fylkeskommunene er godt rustet for nye oppgaver fremover.
Fylkeskommunene har kompetansen
Forskerne finner at det er mye kunnskap og kompetanse på kulturfeltet i fylkeskommunene. Nesten 90 prosent av de ansatte i kultursektoren har relevant høyere utdannelse, over halvparten har mastergrad, og de ansatte har lang arbeidserfaring fra kulturfeltet.
Fylkeskommunenes handlingsrom på kulturfeltet er i prinsippet stort, men fylkeskommunene har i praksis ikke styring over egne økonomiske midler. En stor del av midlene som fylkeskommunene rår over er bundet opp i faste tilskudd og til drift av regionale kulturinstitusjoner og statlige satsninger. Når regionreformen trer i kraft, åpnes det opp for endringer på økonomi- og finansieringsfronten.
- Det er avgjørende for en helhetlig nasjonal kulturpolitikk at finansieringssystemet endres, sier Ann Evy Duun, fagansvarlig i KS.
- Dagens tredelte finansiering fører ofte til at staten beslutter, og kommuner og fylkeskommuner må følge opp for å unngå at institusjoner og tilskuddsmottakere blir tapere. Det gjør det vanskelig å ta langsiktige strategiske beslutninger, påpeker Duun.
Nøkkelposisjon til å fremme kultur
Forskerne fra Oxford Research påpeker i sin rapport at begrunnelsene for en ny oppgavefordeling i kulturpolitikken møter motstand, og særlig blant etablerte kunst- og kulturinstitusjoner, organisasjoner og kunstnere. Kritikken går på faren for å gjøre kultur til en salderingspost i budsjettene og at påvirkningskraft og kompetanse forvitrer gjennom en regionalisering.
- Fylkeskommunene står i en nøkkelposisjon til å fremme kunst og kultur med utgangspunkt i regionenes egne forutsetninger og på deres egne premisser. Med kompetanse til stede, finansieringsordninger som tillater større regionale ambisjoner og langsiktighet, styrker vi mål om demokratisering av kulturen og sørger for deltakelse og innflytelse for alle, sier Duun.