Publisert: 19.01.2022
Kultursektoren står i en svært krevende situasjon, med strenge nasjonale smitteverntiltak over lang tid.
I smitteverntiltakene regjeringen innførte 14. januar, ble det satt en publikumsgrense på 200 personer for offentlige arrangementer innendørs, der det er fast tilviste plasser. Dette har møtt sterk kritikk fra flere kulturaktører.
– Kultursektoren står i en svært krevende situasjon, med strenge nasjonale smitteverntiltak over lang tid. For kommunesektoren er kulturfeltet en viktig del av et samfunns samlede ressurser. Den har god kompetanse på nettopp å ivareta et publikum, og bør få tillit til å uføre sin profesjon innen trygge rammer, på lik linje med andre aktører som samler mennesker, sier Line Anni Solbakken, spesialrådgiver for kultur i KS.
Likebehandling av kultur
KS har anbefalt Helse- og omsorgsdepartementet at nasjonale regler med antallsbegrensninger så snart som mulig bør erstattes med krav om smittevernfaglig forsvarlig drift, slik Covid 19-forskriftens § 14 a åpner for ved drift av bibliotek, svømmehaller, kjøpesentre med mer.
Dette vil innebære at arrangørene må gjøre konkrete vurderinger av hvor mange som kan være til stede for å overholde det gjeldene kravet om en meters avstand, utfra lokalenes størrelse og utforming.
KS ønsker også en hjemmel for at kommunen som smittevernmyndighet kan fastsette strengere tiltak dersom den lokale smittesituasjonen tilsier at dette er nødvendig og forholdsmessig.
– Smittevernlovens krav om at tiltak må være nødvendige og forholdsmessige ivaretas på en god måte gjennom lokale vurderinger av tiltaksnivå, slik det eksempelvis er lagt til rette for gjennom trafikklysmodellen for skolesektoren, sier Solbakken.